• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEVEROVATNO DOBRO: Srpska privreda stoji mnogo bolje od očekivanog, sudeći po plaćanju računa

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Srpska privreda se prilično dobro nosi sa krizom koju je izazvala pandemija korona virusa, ako je sudeći po podacima NBS o broju firmi sa blokiranih računima u bankama ove i prošle godine.

U Srbiji su krajem jula ove godine svoje dosplele račune nije imalo čime da plati 42.882 dužnika (27.632 firmi i 15.250 preduzetnika). Ukupan iznosom blokade, odnosno duga koji je stigao na naplatu iz praznih računa je 237 milijardi dinara (2 milijarde €), bez obračunate kamate, podaci su Narodne banke Srbije.

Suma izgleda pozamašna ali kada se pogledaju podaci iz prošle godine, kada je 31. jula u blokadi bilo 57.034 dužnika (40.153 pravnih lica i 16.881 preduzetnika), to je 25% više nego ove godine.

Možda će vas zanimati

Pritom je ukupan iznosom blokade tada bio 319 milijardi dinara (2,7 milijardi €), bez obračunate kamate, što je 700 miliona evra duga više nego ove godine.

U NBS napominju da Sektor za prinudnu naplatu ne vodi evidenciju o tome koliko je dužnika uđlo u blokadu u određenom vremenskom periodu, s obzirom na to da dužnik, pravno lice ili preduzetnik, teoretski može da u tom periodu, pa i u toku jednog dana, bude više puta blokiran i odblokiran.

Prema podacima Agencije za privredne registre za 2020. godinu, do sada je manje osnovanih, ali manje je i obrisanih privrednih subjekata u odnosu na isti period prošle godine. U APR-u su naveli da je od 1. januara do 1. avgusta ove godine obrisano 2.024 privredna društva i 12.257 preduzetnika, dok je u istom periodu prošle godine bilo obrisano 2.141 društvo (5,7% više) i 13.344 preduzetnika (8,7% više).

U isto vreme osnovano je 5.392 privredna društva i radnje je otvorilo 16.192 preduzetnika, dok je u istom periodu prošle godine bilo osnovano 5.468 društava (1,4% više) i 21.870 preduzetničkih radnji (35% više)

 Među pretežnim delatnostima privrednih društava koja su obrisana od januara do jula 2020. godine je trgovina na veliko, konsultantske aktivnosti u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem, izgradnja stambenih i nestambenih zgrada, delatnost restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, drumski prevoz tereta, računarsko programiranje, ostale uzlužne aktivnosti podrške poslovanju, gajenje žita, mahunarki i uljarica, računovodstveni, knjigovodstveni i revizorski poslovi, poresko savetovanje i trgovina na malo delovima i opremom za motorna vozila.

Među 10 pretežnih delatnosti preduzetnika koji su izbrisani u istom periodu su računarsko programiranje (zbog promene propisa i uvođenja "testa samostalnosti"), delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, konsultantske aktivnosti u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanje, taksi prevoz, usluge pripremanja i posluživanja pića, trgovina ma malo hranom, pićem i duvanom u prodavnicima, delatnost frizerskih i kozmetičkih salona, drumski teretni prevoz, održavanje i poprvaka motornih vozila i proizvodnja odeće.

(MONDO/Tanjug)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

্ধঞ ঠঢঝ্শ

Pa samo to i radim za drugo nemam,jer ne želim da se kad mi zakuca na vrata pomakljim..

Србија до Токија, Русија до милвокија

Па стоји српска привреда, сигурно стоји. А зашто људи плаћају? Јер су изложени свакодневној претњи отимачином у виду наплате казне за неуредно плаћање. Последњи пример од јуче претња казном од 5000 дин. ко не уплати рату за рекет за поседовање стамбеног простора (што они називају порез).

special image