• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koja je NAJČEŠĆE falsifikovana novčanica u Srbiji i kako da znate da li su vam "uvalili" lažni novac

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Za prvih pola godine u promet u Srbiji je neuspešno pokušano da se ubaci vrednost od oko 27.000€. Falsifikat je znatno manje nego lani ali to ne znači da treba manje da pazite šta uzimate u ruke jer lažnjaka ima i od 50 dinara.

U Srbiji je od januara do juna ove godine otkriveno ukupno 1.247 dinarskih novčanica falsifikovanih dinara čija bi ukupna vrednost, da su prave, bila 752.550 dinara (oko 6.400€).

Najviše treba biti oprezan kada se dobije novčanica od 1.000 dinara, jer se one kod nas najviše krivotvore. Otkriveno ih je 518 komada, što je 41,5 odsto svih otkrivenih lažnih novčanica u dinarima.

Možda će vas zanimati

Lažnjaka od 2.000 dinara bilo je za šest meseci 407, od 500 dinara 293, od 200 dinara 16, od 5.000 dinara devet, od 100 dinara tri, a falsifikuje se čak i novčanica od 50 dinara – nađen je jedan komad.

Lažnih novčanica evra je bilo 219 komada u različitim apoenima i koji bi vredeli 20.610 evra, pokazuju podaci Narodne banke Srbije dostavljeni Tanjugu.

U prvoj polovini godine broj utvrđenih falsifikovanih novčanica domaće valute manji je za velikih 35%, a stranog falisfikovanog novca čak za 76% u odnosu na isti period prošle godine, navodi se u Izveštaju o otkrivenim falsifikovanim novčanicama Narodne banke Srbije.

Otkrivene su i 102 falsifikovane novčanice od 100 evra, 53 od 20 evra, 45 od 50 evra, 11 od 500 evra i osam od 200 evra, dok je u istom periodu otkriveno 26 falsifikata od 100 dolara i jedna lažna novčanica od 50 dolara.

U NBS kažu da ukoliko neko posumnja da je u posedu falsifikovanog novca, takav novac treba da odnese u najbližu policijsku stanicu ili banku.

Novac se zatim upućuje Centralnoj banci na ekspertizu kojom se utvrđuje da li je reč o falsifikatu ili originalnom novcu.

Ako se radi o lažnom, NBS ga zadržava bez naknade, dok se originalni novac vraća podnosiocu.

U oba slučaja onaj ko donese sumnjivi novac na proveru, dobija izveštaj o ekspertizi u kome se navodi da li je u pitanju original ili falsifikat.

Novac za koji se sumnja da je falsifikat, Narodnoj banci Srbije inače dostavljaju Ministarstvo unutrašnjih poslova, banke, ovlašćeni menjači (preko banaka) i pravosudni organi.

"Često se lažni novac koristi za kupovinu dobara veće vrednosti, kao na primer, na stočnim pijacima, prilikom otkupa veće količine poljoprivrednih proizvoda, plaćanja u noćnim klubovima, diskotekama, na sportskim događajima, ili se krupnim apoenima kupuju predmeti male vrednosti da bi se kusur dobio u opticajnim novčanicama".

Falsifikati gotovog novca u dinarima su vrlo retko neprepoznatljivi za onoga ko ih prima, ali problem je u tome što se ne vrši nikakva provera primljenih novčanica.

U NBS navode da bi se broj primljenih falsifikata drastično smanjio kada bi građani proveravali makar neke od zaštitnih elemenata novčanica, kao što su vodeni žig, optički varijabilna boja i duboka štampa.

Kako objašnjavaju, kod falsifikata efektivnog stranog novca, najčešće evra, situacija je drugačija.

Tu se javljaju i falsifikati veoma dobre izrade, pa i opasni falsifikati koji mogu stvoriti utisak originalnih novčanica čak i kod onih koji svakodnevno rade sa novcem.

(MONDO/Tanjug)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Deda

Meni svaka od 2000 deluje kao fejk, nekako drugacije pod prasima..

্ধঞ ঠঢঝ্শ

Ja sam našao 20 dinara ??? Gde da ih privalim

Marko

Napravite nastavak ovog texta i objasnite ljudima šta su ,,optički varijabilna boja i duboka štampa".

special image