• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jelašić: Evropa će pomoći Srbiji

Evropa će pomoći Srbiji i tu Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj igra ključnu ulogu u nastojanjima da ojačamo temelje makroekonomske stabilnosti, izjavio je guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić.

Evropa će pomoći Srbiji i tu Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) igra ključnu ulogu u nastojanjima da ojačamo temelje makroekonomske stabilnosti, izjavio je guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić ooči današnje sednice članova Borda EBRD-a u Londonu.

"Ipak, prethodno je neophodno da Evropa pronađe sredstvo, lek za rešenje krize", izjavio je Jelašić za sutrašnja "Politiku".

Delegacija Srbije, koju predvode ministar finansija Diana Dragutinović i guverner Jelašić učestvuje na godišnjem forumu EBRD čija je osnovna tema "Buduće investicije: poslovne prilike u otežanim uslovima".

Guverner je istakao da je Srbija pravovremeno pokrenula mere i akcije za ublažavanje ekonomske krize, koju ne može da izbegne niti da sama reši.

”Najgore posledice globalne krize jesu izbegnute u regionu, pa i u Srbiji, ali će u sledećoj godini-dve sigurno biti puno izazova: novac će biti skuplji, nezaposlenost će rasti, transfer stranog kapitala biće manji... ali Srbija ima razloga da veruje u do sada preduzete makromere", kazao je Jelašić.

On je istakao da "dinarska likvidnost nikada nije bila veća nego u poslednjih šest meseci, povećana je i prodaja dinarskih hartija od vrednosti trezora".

"Srbija je prva u regionu postigla takozvani Bečki sporazum, sa 31 od 34 strane banke koje ovde posluju, da ne dođe do povlačenja kredita koji stižu na naplatu ove i sledeće godine. Bečki sporazum za Srbiju poslužiće u narednom periodu kao model za pregovore sa Rumunijom, najavljeno je i sa Mađarskom, najverovatnije i Bosnom”, naglasio je Jelašić.

"Politika" navodi da se, nezvanično, u EBRD-u u Londonu uveliko pregovara i o novoj mogućnosti izdavanja dinarskih hartija od vrednosti.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image