• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pojeftinili stanovi u Beogradu

Cene kvadratnog metra stana u Beogradu pale su za poslednjih godinu i po dana, u proseku za 500 evra, sa 1.900 na 1.400, izjavio je generalni direktor najveće Agencije za promet nekretnina "Kolijers internacional" Jovan Jakovac.

Cene kvadratnog metra stana u Beogradu pale su za poslednjih godinu i po dana, u proseku za 500 evra, sa 1.900 na 1.400, izjavio je generalni direktor najveće Agencije za promet nekretnina "Kolijers internacional" Jovan Jakovac.

Jakovac je na konferenciji za novinare rekao da su prošle godine cene stanova bile veštački visoke, jer se pojavilo mnogo mladih kupaca sa dosta novca, sada je došlo do uravnoteženja, odnosno do pada od 15 odsto, a do kraja godine može se očekvati dalji pad do 25 odsto.

Neki prodavci i dalje traže nerealno visoke cene, posebno na Vračaru, Dedinju i Novom Beogradu, od 3.500 do 4.000 evra, ali je pitanje da li će imati kupaca. Prema njegovim rečima, moguće je da će Dorćol i Vračar moći da zadrže cenu, ali najveći pad zabeležen je u prigradskim naseljima i kod starih stanova u novobeogradskim blokovima.

Sada su najtraženije lokacije Novi Beograd i Stari Grad, a odnedavno i Zvezdara, dok je potražnja za Dedinjem opala. Jakovac je napomenuo da se rente za izdavanje stanova, kreću od 10 do 13 evra po kvadratnom metru.

On je konstatovao da se stanovi u Beogradu ove godine grade istim tempom kao i lane, odnosno 400 do 500, uglavnom u "Belvilu" i na Zvezdari, dok će ih naredne godine biti znatno manje, jer je izdato za jednu trećinu manje građevinskih dozvola.

On je ukazao da Beogradu u narednih pet godina, treba još oko 100.000 stanova i napomenuo da su kamate na kredite izuzetno visoke i da se kreću do 18 odsto godišnje.

Pad tražnje prisutan je i kod poslovnog prostora, tako da je iznajmljivanje kvadratnog metra klase A palo sa 18 na 13 evra, dok klasa B košta 12,5 evra, a ponuda je za godinu dana povećana za 13 odsto.

Jakovac kaže da je sada najbolje vreme za zakup poslovnog prostora i preporučuje onima koji su sklopili ugovore pre nekoliko godina, po ceni od 25 evra, da sada traže preispitivanje, jer u Novom Beogradu može da se nađe poslovni prostor po najvišim svetskim standardima za 16 evra, a do kraja godine očekuje se manji pad i tih cena.

Srbija trenutno raspolaže sa 600.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, s tim što ga Beograd ima 10 puta manje od Budimpešte.

U Beogradu je 80 odsto novoizgrađenog poslovnog prostora u Novom Beogradu, ali očekuje se da će se gradnja u narednih čtiri pet godina pomeriti i na druge delove grada, gde će cene biti još pristupačnije.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image