• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Guverner:Već danas rezultati od sredstava MMF

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je da će se već danas pokazati konkretan efekat sredstava, koje je Srbija pozajmila od MMF-a, jer će devizne rezerve dostići devet milijardi evra.

Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić izjavio je da će se već danas pokazati konkretan efekat sredstava, koje je Srbija pozajmila od MMF-a, jer će devizne rezerve dostići devet milijardi evra.

Jelašić je rekao da je novac, koji je stigao iz MMF-a, "legao" i da se nalazi na računima NBS i najavio da bi ove godine Srbija trebalo da "povuče" još oko milijardu i trista miliona evra, a za tu "dodatnu tranšu" je potrebno da "ponovo prođe reviziju" najverovatnije već u avgustu.

Upitan koliko će ukupno koštati ovaj kredit, Jelašić je rekao da to zavisi od uslova i visine kamatnih stopa, ali da bi po gruboj računici trebalo da košta oko 60 do 70 miliona evra i da povraćaj počinje 2012. godine.

On je ocenio da je potrebno restrukturirati našu privredu na takav način da devizne rezerve više ne opadaju, nego da se povećaju, da bi se iz njih moglo vratiti tri milijarde evra u periodu od 2012. do 2015. ili 2016. godine.

Jelašić je kazao da se javna potrošnja može smanjiti na dva načina - smanjenjem zarada ili smanjenjem broja zaposlenih i da je priliv kapitala u poslednjih šest meseci "nula", što znači da je iz zemlje otišlo onoliko sredstava, koliko je i došlo.

Guverner očekuje da će ove godine doći do smanjenja deviznih rezervi i da će krajem godine one biti smanjene za oko milijardu evra i da će platni deficit verovatno biti 13 odsto.

Jelašić je rekao da će se doći do značajnih deviznih sredstava, ali da bi kurs dinara i nadalje trebalo da se formira na osnovu ponude i tražnje i najavio da će NBS moći još efikasnije da utiče na to da ne dođe do prevelikih dnevnih oscilacija kursa.

Prema njegovim rečima, na srednji ili dugi rok taj kurs će odrediti, ne samo sredstva koja su došla u devizne rezerve, nego i da li će biti kapitala i kako će država "odraditi svoj domaći zadatak, vezano za program sa MMF-om".

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image