• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJPOPULARNIJA NAGRADNA IGRA SE VRAĆA: Ovoga puta neće biti koverti

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Veoma popularna i, za finansijski sistem, veoma korisna nagrada igra sa skupljanjem fiskalnih računa, koja je srećnom dobitniku donela između ostalog i stan u "Beogradu na vodi", ponovo se vraća "u naše domove".

 nagradna igra fiskalni račun naled ministar mali Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će u cilju suzbijanja sive ekonomije u narednim mesecima ponovo biti pokrenuta nagradna igra koja podrazumeva sakupljanje fiskalnih računa.

To je bila jedna o najpopularniji nagradnih igara u Srbiji, sa vipše od 10 miliona poslati koverti, koja je osim što je donela vredne nagrade dobitnicima, mnogo doprinela uređenju fiskalizacije – rak rane poreskog sistema Srbije.

Možda će vas zanimati

U Nacionalnoj alijansi za ekonomski razvoj Srbije (NALED) kažu da ta najava dolazi u pravom trenutku.

"Pozdravljamo vu najavu, jer ona dolazi u pravom trenutku budući da je važećim nacionalnim programom za suzbijanje sive ekonomije predviđeno da se u poslednjem kvartalu ove godine organizuje novi ciklus nagradne igre i to u okviru posebnog cilja 5, koji se bavi podizanjem svesti građana o značaju suzbijanja sive ekonomije", rekla je za Tanjug izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Navela je da nacionalni program koji važi do kraja godine predviđa da novi ciklus nagradne igre bude organizovan elektronskim putem što je, ističe, u uslovima pandemije korona virusa posebno važno iz više razloga.

MLADI NA POTEZU

Jovanović navodi da će sada verovatno mladi više da se uključe i pomognu svojim starijim članovima porodica da registruju račune u elektronski sistem. Dodaje da veruje da tu neće biti problema, jer sada gotovo svaki građanin ima pametni telefon koji omogućava da se tako nešto uradi, kao i dostupan internet. "Svakako ćemo dati preporuku da se uspostave nekakvi sistemi za podršku u poštama ili u lokalnim samoupravama, da postoji službenik koji će eventualno biti na raspolaganju za pomoć, ako tako nešto bude potrebno", dodala je Jovanović.

Pre svega, navela je da elektronski način čuva bezbednost i zdravlje građana, jer omogućava da se ne provodi vreme na šalterima u poštama i radi sa kovertama, već će sve moći da se uradi jednostavno, registrovanjem fiskalnih računa u elektronski sistem koji će biti napravljen za tu svrhu.

"Ovakav način promoviše i elektronsku upravu i servise približava građanima, a sa druge strane pomaže Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi, jer gradi bazu znanja o prodaji i naplati PDV-a i omogućava da se dođe do statističkih podataka koji će kasnije moći da se koriste u daljem planiranju novih aktivnosti u okviru programa za suzbijanje sive ekonomije", rekla je Jovanović.

Naglasila je da je prošla nagradna igra sa dva ciklusa bila više nego uspešna i dodala da je tada stiglo 11 miliona koverata i da je učestvovalo gotovo 40 odsto građana, direktno ili kroz članove svoje porodice.

"To i jeste jedan od zaključaka prethodnih nagradnih igara, da je ovo porodična aktivnost u kojoj učestvuju i mladi i stariji i verujemo da će i sada biti tako", rekla je Jovanović.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je za vikend da postoji problem sa neizdavanjem fiskalnih računa.

"Poreska uprava je u poslednjih 10 dana izvršila proveru fiskalnih kasa u preko 500 pekara u Srbiji i u više od 60 odsto njih ste imali neregularnosti koje se odnose na neevidentiranje prometa, neprijavljene radnike. U Beogradu je taj procenat čak i veći i iznosi preko 70 odsto", rekao je Mali.

On je naveo da su od 508 kontrolisanih objekata u njih 307 utvrđene neregularnosti.

Mali je apelovao na građane da traže račun pri svakoj kupovini pošto se od tog novca i naplate PDV-a grade bolnice, škole i auto-putevi.

Ministar finansija je najavio da će, u cilju suzbijanja sive ekonomije u narednim mesecima ponovo biti pokrenuta nagradna igra koja će podrazumevati sakupljanje fiskalnih računa, s tim što će ovog puta ceo proces biti sprovođen elektronskim putem.

Fond nagrada prethodnog ciklusa igre, težak gotovo 700.000 evra, uključivao je nekoliko stanova u Beogradu, automobile, putovanja u inostranstvo, kao i u domaće banje i na planine, zatim belu tehniku i brojne druge vredne poklone..

(MONDO/Tanjug)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

যৎচ ফক।্

Dobitnik već izvučen...😂😌

Vickasti

Kad je Branko Dragaš govorio o tome da 40% brašna u Srbiji se prodaje ilegalno i da je to lako utvrditi nije bilo nikakvih reakcija a sad pošto je kasa prazna sa rupom od 3 milijarde eur za 7 meseci sad se rastrčali po terenu da pune kasu kaznama. Smeće od države. Pa rad na terenu bi trebalo da bude konstantna aktivnost a ne akcija. Inače kod mene su zatvorili pekaru i oblepili je crvenom trakom kao da je neko ubijen.

Željko

U ovo ne veruju ni predškolska deca!

special image