• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preti nam povećanje PDV-a i smanjenje zarada

Vlada Srbije će povećati PDV i smanjiti zarade ukoliko mere za očuvanje finansijske stabilnosti u okviru sporazuma sa MMF-om ne daju očekivani rezultat.

Vlada Srbije će povećati porez na dodatu vrednost (PDV) i smanjiti zarade ukoliko mere za očuvanje finansijske stabilnosti u okviru sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) ne daju očekivani rezultat.

"Vlada je spremna da preduzme mere da održi programske ciljeve, uključujući povećanje stope poreza na dodatu vrednost (PDV) i smanjenje nominalnih zarada", navodi se u Memorandumu o ekonomskoj i finansijskoj politici, koji je usvojen u okviru aranžmana sa MMF-om, a objavljen na sajtu Narodne banke Srbije.

MMF je 16. maja Srbiji odobrio trogodišnji stend baj aranžman u okviru kojeg će Srbija moći da povuče 2,9 milijardi evra, a prvu ratu već je povukla.

Vlada Srbije se obavezala da budžetski deficit ne bude veći od tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a da bi se to postiglo usvojen je rebalans budžeta kojim je predviđeno između ostalog zamrzavanje plata u državnoj upravi i penzija u 2009. i 2010. godini i smanjenje transfera novca lokalnoj samoupravi.

Povećane su akcize na benzin i dizel gorivo i uvedena taksa od 10 odsto na razgovore u mobilnoj telefoniji.

U Memorandumu se navodi da će Vlada Srbije "preduzeti odlučnu akciju" da poveća naplatu poreza.

Do kraja juna ove godine trebalo bi da bude osnovana grupa koja će pratiti prikupljanje PDV-a i analizirati zašto je povraćaj PDV-a povećan u 2008, a do kraja 2009. godine trebalo bi da budu usvojene i nove procedure kontrole PDV-a, navodi se u Memorandumu.

Predviđeno je da inflacija u 2009. bude najviše 12 procenata.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image