• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Struja i gas neće poskupeti

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić danas je izjavio da struja i gas neće poskupeti u narednom periodu.

Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić danas je izjavio da struja i gas neće poskupeti u narednom periodu.

Dok god privreda značajnije ne oživi i dok ne dođemo u zonu značajnijeg rasta proizvodnje, nema uslova za pomeranje cene energenata naviše, kazao je Škundrić u Popovcu kod Paraćina gde je posetio fabriku cementa.

Ministar je obišao fabriku cementa Holcim Srbija sa generalnim direktorom fabrike Gustavom Navarom i istakao da će mere Vlade Republike Srbije omogućiti proizvođačima cementa pa i Holcimu da značajno povećaju plasman proizvoda u narednih sedam-osam godina.

On se upoznao sa detaljima poslovanja Holcima, procesom proizvodnje cementa, kao i standardima bezbednosti koji se u kompaniji strogo poštuju.

Škundrić je ocenio da su mere zaštite u fabrici na visokom nivou, a ekološki standardi su izuzetno visoki.

"Uslovi za rad u cementari su dobri, a profitna stopa je nadprosečna. Davanja prema državi su redovna, uredna i visoka što je za državu veoma dobro u ovim uslovima ekonomske i finansijske krize", kazao je ministar i istakao da je najbitnije da u cementari ne razmišljaju o smanjivanju broja zaposlenih, a čim se stvore uslovi nastaviće se sa ulaganjima u proširenje proizvodnih kapaciteta.

Govoreći o alternativnim gorivima Škundrić je istakao da je potrebno komunalni i tehnološki otpad pretvoriti u energiju, a delom i u sirovinu kada je u pitanju proizvodnja cementa.

"Zato smo započeli rad na sveobuhvatnoj studiji o obnovljivim izvorima energije uključujući i alternativna goriva, tehnološki i komunalni otpad".

Odgovarajući na pitanja novinara, ministar je najavio da će završni račun NIS-a za 2008. godinu, koji je bio urađen u dve verzije, nezavisni revizori završiti u narednih nekoliko dana.

Govoreći o izgradnji novog skladišta gasa, ministar rudarstva i energetike je naglasio da postoje uslovi za gradnju na području Vojvodine, ali i na drugim područjima, jer svuda gde su se nalazila nalazišta nafte, postoji i mogućnost za izgradnju podzemnog skladišta gasa.

"Postoji načelan dogovor da pristupimo izradi fizibiliti studija u vezi sa novim skladištem podzemnog gasa. Ima zainteresovanih ne samo od strane Ruske federacije nego i zemalja u okruženju kao što su Rumunija i Mađarska da gradimo zajedno, ali postoje interesi i srpskih kompanija za izgradnju skladišta kako bi bili ne samo tranzitor gasa već i ozbiljan trgovac ovim energentom", zaključio je Petar Škundrić.

Generalni direktor Holcima Gustavo Navaro rekao je da je u protekla četiri meseca proizvodnja cementa u fabrici bila 15-20 odsto manja nego u istom periodu prošle godine, ali je poslednjih 15.-tak dana naglo porasla potražnja cementa i to za više od 20 odsto.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image