• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PEKARI NA UDARU PORESKE MOLE: Ne zatvarajte radnje nego delite opomene - nemamo mušterija

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Zbog situacije sa epidemijom korona virusa i okolnostima koje je izazvala, male zanatske pekare u Srbiji beleže gubitak prometa od 70% do 85% i suočavaju se s gubitkom tržišta.

Predsednik Unije pekara Srbije, Zoran Pralica, kaže da je pomoć države privredi bila od velikog značaja, ali da su važne i dodatne mere koje bi olakšale poslovanje malih pekara širom zemlje.

U vezi sa aktuelnom situacijom u kojoj Poreska uprava masovno zatvara male pekare zbog poreskih prekršaja, Pralica navodi da je to veliki problem i moli za "razumevanje u ovakvoj situaciji".

Možda će vas zanimati

"Bilo bi dobro da kazne budu kroz neku vrstu opomene, ili da one budu blaže, a da ne dolazi do zatvaranja što takođe dovodi do posledica", rekao je Pralica.

Dodaje i da je ova kriza ponovo pokazala da su mikro preduzeća najvažniji deo privrede i da je takođe važno da se sačuvaju zanati i preduzetništvo.

Industrija pekarskih proizvoda u Srbiji, koja snabdeva velike trgovinske lance, beleži rast prometa jer su "veliki pekari" preuzeli na sebe deo poslovanja malih lokalnih zanatskih pekara koje su u problemu što se poslovanja tiče.

Pralica kaže da su male pekare zatvaranjem škola i zabranom izlaska starijima od 65 godina, izgubile oko 60 odsto kupaca.

"Pokušavamo ipak i nastojimo u tome da zadržimo radnike i građane redovno snabdevamo pecivom i hlebom", rekao je Pralica.

Ističe da je problem i nalaženje kadra sa iskustvom jer mnogi pekari odlaze u inostranstvo, što je dovelo i do toga da im plate sada budu veće nego ranije.

"Pomoć države je bila važna, ali bitno je da što pre dogovorimo i dalje mere pomoći s resornim ministarstvima jer se bojim da bi vrlo brzo moglo da dođe do poremećaja snabedavanja tržista i zatvaranja pekara", upozorava Pralica.

Ističe da je važno da se nađu adekvatna rešenja da se prebrodi kriza.

Takođe apeluje na pekare da poštuju propise, izdaju fiskalne račune, i ukazuje da nije lako organizovati rad i prijavljivanje radnika u situaciji kada oni dolaze da rade, vrlo brzo odlaze i smenjuju se...

Ministar finansija Siniša Mali ukazao je nedavno da je Poreska uprava u proteklih nekoliko nedelja težište svojih aktivnosti stavila na terensku kontrolu pekara i dodao da je inspekcija od 500 pekara koje je kontrolisala utvrdila nepravilnosti u radu kod više od 300 njih.

Uglavnom su se nepravilnosti odnosile na neizdavanje fiskalnih računa i neprijavljivanje radnika.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Korisničko ime

I kad imate mušterije ne prijavljujete radnike i ne izdajete račune. Zatvaraj Poreska upravo!

Brundo

@Korisničko ime FIAT i ostale strane kompanije iz EU godinama ne placaju porez na ostvarenu dobit pa nikom nista.Tako zakidaju Srbiju za ogromne pare svake godine.Razumem ja to, njima se gleda kroz prste jer su iz EU.

Dr@ga@n

Kad ne izdajete fiskalni i varate drzavu da punite dzepove onda vam lepo, a kad vas drzava (poreska) uhvati onda kukate da vas ne zatvaraju?

special image