• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"IZVUKLI SMO NAJVIŠE ŠTO SMO MOGLI": Siniša Mali navodi šta je sve potpisano u Vašingtonu (AUDIO)

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

"Imamo sporazum u ruci, koji nam daje priliku da ekonomski još više ceo region napreduje", izjavio je za Tanjug iz Vašingtona ministar finansija Siniša Mali, posle potpisivanja sporazuma između Beograda i Prištine u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa.

"Danas smo potpisali veoma važan sporazum koji će doprineti još bržoj integraciji i ekonomskom razvoju celog regiona. Izvukli smo maksimum koji smo mogli, posebno po pitanjima koja su važna za životni standard građana koji žive u regionu Zapadnog Balkana", kazao je Mali u telefonskoj izjavi za Tanjug.

On je posebno izdvojio završetak izgradnje autoputa od Niša do Prištine u vrednosti od 1,1 milijardu evra, za šta je američka vlada preuzela obavezu finansiranja tog projekta.

Možda će vas zanimati

Takođe, dodaje, dogovoren je i završetak izgradnje i rekonstrukcije železničke pruge od Niša do Prištine u vrednosti od milijardu evra, za koji je, isto tako, američka vlada preuzela na sebe obavezu da će obezebditi finansiranje.

"Ta dva projekta su veoma važna jer će doprineti bržem transportu roba i usluga, ali i bržem povezivanju Prištine i Niša, a na kraju i Beograda", objasnio je on.

Mali je podvukao da je posebno važno što je srpska delegacija, nakon dugih pregovora, uspela da izbori da Američka razvojna agencija (Development investment agency), koja je glavna razvojna agencija SAD sa godišnjim budžetom od preko 60 milijardi dolara, otvori svoju kancelariju u Beogradu.

"To je važno s obzirom da dovode još veći broj investitora, daju kredibilnost celog procesa ekonomskog razvoja naše zemlje, pomaže kreditnom rejtingu, dovode nove investitore. Ta agencija se obavezala da će obezebditi jeftine kredite za podršku malih i srednjih preduzeća", objasnio je on.

Mali je ukazao da će kroz garantnu šemu, kao što se to čini u Srbiji kada su u pitanju dve milijarde evra koje se odnose na pomoć malim i srednjim preduzećima u borbi protiv korona virusa.

Slična šema, kaže, dogovorena je da se primeni i na preduzeća na teritoriji KiM.

"To je veoma važno s obzirom da ta su mala i srednja preduzeća uvek nosioci rasta i razvoja", kazao je Mali.

Rekao je da je najvažniji doprinos sporazuma što su prištinske vlasti prihvatile da budu deo takozvanog "mini Šengena".

"Osim Severne Makedonijie, Srbije i Albanije i oni će biti deo toga. Za to smo se borili mesecima unazad. Srbija je dominantna ekonomska sila u regionu, i nama je važno, kao ekonomijom koja je izvozno orijentisana, da što više zemalja prihvataju slobodan protok roba, usluga, ljudi i kapitala", ukazao je on.

Mali je ocenio da je sporazum ogroman uspeh pregovora, koji će doprineti povećanju životnog standarda građana.

"Najvažnije je što za to sve imamo potpunu podršku američke administracije koja garantuje više investicija i novca, bolji životni standard svih građana u regionu", zaključio je on.

PROPUSNA GRANICA, VOZOM DO SRBIJE I DRAČA

Neke od konkretnih koristi ovoga su, osim stotina miliona evra novog srpskog izvoza godišnje, što se rešava sadašnji zastoj u priznavanju sertifikata, ukida se mogućnost uvođenja jednostranih trgovinskih barijera, neće više biti kolona kamiona i vozila na administrativnim prelazima a građanima će biti olakšano slobodno kretanje.

Priznavanje diploma i profesionalnih sertifikata pružiće veće šanse mladim ljudima na obe strane, posebno Srbima sa Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici koji su do sada bili diskriminisani jer im institucije u Prištini nisu priznavale diplome

Sporazum podrazumeva i ulaganje u mrežu puteva i pruga.

Uz autoput Niš - Pritina punog profila, Srbija dobija još jednu direktnu železničku prugu, preko Kosova i Metohije, do Jadranskog mora, odnosno do luke Drač.

Takode, mesta sa većinskim srpskim stanovništvom u središtu KiM biće povezane novom železnickom prugom koja će iz Prištine preko Kosova Polja i Prilužja izlaziti na Merdare.

Postignut je dogovor u vezi sa imovinom Srpske pravoslavne crkve, kojim se Priština formalno obavezala da će početi da poštuje presude koje se odnose na imovinu SPC, što je važno zbog nedavnih pokušaja da se uzurpira imovina i naruši miran život manastira Visoki Dečani, ali i Pećke patrijaršije i drugih pravoslavnih svetinja.

Promene na graničnim i administrativnim prelazima, po kojima će strane početi da primenjuju najsavremenije procedure za uklanjanje bezbednosnih pretnji po putnike na graničnim i administrativnim prelazima, čime će se biti značajan korak bliže za uvođenje bezviznog režima između Srbije i SAD.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Možda će vas zanimati

Komentari 38

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Вук Са Дрине

Уф, ја мислио ви се борите за Србију, а оно за регион?

Mamakoka

Meni tuzno koliko nemamo sposobne ljude da vode državu. Ne samo ovi, mada su oni bez premca, nego i pre njih. Na Kosovu nikad nisam bila, ali mi previse tuzno. Nama upravljaju drugi.

mb

znaci ode kosmet

special image