• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uručeni prvi ugovori za kredite za početnike

U Minstarstvu ekonomije Srbije danas je uručeno prvih 50 ugovora o kreditima za početnike u biznisu iz prve ovogodišnje rate tog programa vredne 1,6 milijardi dinara.

U Minstarstvu ekonomije Srbije danas je uručeno prvih 50 ugovora o kreditima za početnike u biznisu (start up) iz prve ovogodišnje rate tog programa vredne 1,6 milijardi dinara.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije Mlađan Dinkić kazao je pre uručivanja ugovora da će u prvom krugu programa kreditiranja početnika u 2009. godini biti odobreno ukupno 1.059 kredita kojima će biti omogućeno zapošljavanje 3.003 radnika.

Dinkić je naveo da se u drugom krugu prijavljivanja za kredite za započinjanje posla bez hipoteke, do 20. maja, javilo još oko 2.000 ljudi.

"Verujem da će u ovoj godini start ap krediti omogućiti zapošljavanje više od 10.000 ljudi", kazao je on i dodao da je kamata na te kredite jedan odsto godišnje, a rok otplate pet godina uz jednu godnu počeka.

Dinkić je istakao da dve i po godine posle otpočinjanja programa kreditiranja početnika u biznisu u Srbiji oko 70 odsto korisnika redovno otplaćuje pozajmice, dok je u Norveškoj, po ugledu na koju je pokretnut program, procenat otplate 30 odsto.

Ministrstvo ekonomije je navelo da je u prvom ovogodišnjem krugu preduzetnicima odobren 721 kredit, a preduzećima 338 kredita.

Najviše zahteva za kredite preduzetnicima odobreno je za otvaranje zanatskih radnji, dok je najviše zahteva za kredite za preduzeća odobreno za proizvodnju prehrambenih proizvoda.

Ukupno je odobrano 195 kredita za započinjanje posla u proizvodnji hrane, pića i duvana, u iznosu od 316,7 miliona dinara.

Ostali zahtevi odnose se na otvaranje firmi za preradu drveta, turizam, obrazovanje, proizvodnju mašina, metala i metalnih proizvoda, električnih i optičkih uređaja, hemijskih, tekstilnih proizvoda i drugo.

Najveći broj kredita odobren je na teritoriji Beograda, ukupno 298 u iznosu od 467 milona dinara, a omogućiće zapošljavanje 886 radnika.

Mladi do 25 godina starosti konkurisali su i dobili 351 kredit, dok je
529 mladih od 26 do 40 godina starosti dobilo kredit za pokretanje sopstvenog posla.

Najniži iznos kredita za početnike bez hipoteke je 500.000 dinara, a najviši 1,3 miliona dinara.

Krediti za početnike će se odobravati dok se ne utroši celokupan iznos sredstava u iznosu od tri milijarde dinara koji je u ovoj godini predviđen, s tim što će se presek praviti svakog 20. dana u mesecu.

Krediti za pokretanje biznisa su jedna od antirecesionih mera koje sprovodi Vlada Srbije, a kreditima koji su odobreni u protekle dve godine, u vrednosti od 4,7 milijardi dinara, otvorena su 3.783 preduzeća i zaposleno 12.365 radnika.

(Beta)



Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image