• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gubitak srpske privrede 37 milijardi dinara

Privreda Srbije je u 2008. godini poslovala sa gubitkom od 37 milijardi dinara, nakon dve godine pozitivnog poslovanja, objavila je Narodna banka Srbije.

Privreda Srbije je u 2008. godini poslovala sa gubitkom od 37 milijardi dinara, nakon dve godine pozitivnog poslovanja, objavila je Narodna banka Srbije.

Direktor Odeljenja NBS za registre i bonitet Ružica Stamenković je predstavljajući rezultate poslovanja srpske privrede u 2008. kazala da je gubitak posledica toga što profitabilnost nije bila dovoljna da pokrije nagomilane gubitke, podrži likvidnost i obezbedi dalji rast.

Ona je kazala da je na osnovu 89.834 obrađena finansijska izveštaja firmi za 2008. godinu 53.769 preduzeća poslovalo pozitivno, a 27.342 preduzeća je imalo gubitak.

"Privreda Srbije je u 2008. godini imala dobit iz redovnog poslovanja od 196 milijardi dinara, a ukupan negativan rezultat je posledica finansijskog gubitka od 232 milijarde dinara, što je pet puta više nego u 2007. godini", rekla je Stamenkovićeva.

Negativan finansijski rezultat, navela je, posledica je visokih kursnih razlika na pozajmljeni kapital (krediti i dugovanja dobavljačima) i kamata.

Stamenkovićeva je podsetila da je privreda Srbije u 2006. godini prvi put posle 15 godina gubitaka poslovala poztivno, ostvarivši dobit od 105 milijardi dinara, dok je dobit u 2007. godini prepolovljena na 50 milijardi dinara.

Najveći gubitak, navela je ona, imala su velika privredna društva i to 71 milijardu dinara, a gubitak od 34 milijarde dinara imala su preduzeća koja se bave proizvodnjom i snabdevanjem strujom, gasom i vodom, što je za dve trećine manje nego u 2007. godini.

Stamekovićeva je kazala da su najveću dobit imala mala privredna društva, od 35 milijardi dinara, ali je to za 45 odsto manje nego u 2007. godini.

Prema njenim rečima, ukupno 476 javnih preduzeća u Srbiji u prošloj godini je ostvarilo 18 odsto od ukupnih gubitaka srpske privrede, a zapošljavalo je oko 10 odsto od 1,11 miliona zaposlenih u firmama.

"Profitabilnost srpskih preduzeća, koja je u 2007. godini značcajno umanjena, u prošloj godini je ugrožena. Poslovni rezultat je održan na prošlogodišnjem nivou, ali je cena kojom je plaćen odnosno kursnim razlikama i kamatama na pozajmice veoma visoka za već prezaduženu privredu", ocenila je Stamenkovićeva.

NBS je ocenila i da od 48.539 preduzeća koji su imali uslove za ocenjivanje boniteta ukupno 67 odsto, odnosno 32.598 firmi je sposobno da izmiruje obaveze, oko 11 odsto ima problema u izmirivanju obaveza, a 21 odsto ima veoma slab bonitet ili je trajno nelikvidno.

Kako je precizirala, ukupno 10.300 preduzeća u Srbiji NBS je ocenila kao ona sa kojima ne bi trebalo poslovati ili kao trajno nelikvidna sa računom blokiranim duže od 180 dana.

Stamenkovićeva je kazala i da je analizom finansijskih izveštaja 21.863 preduzetnika koji posluju po sistemu dvostrukog knjigovodstva (10 odsto ukupnog broja preduzetnika) utvrđeno da su ostvarili neto dobit od 3,13 milijardi dinara.

Direktor Odeljenja NBS za registre i bonitet Ružica Stamenković kazala je da u Srbiji u 2008. godini poslovalo ukupno 105.748 privrednih društava, od kojih su 92.832 dostavila finansijske izveštaje centralnoj banci.

Neobrađeno je ostalo 2.998 izveštaja zbog velikog broja nedostataka, ali u njima je manje od 0,5 ukupnih poslovnih rezultata srpske privrede, istakla je Stamenkovićeva.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image