• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za mala i srednja preduzeća 60 miliona dinara

Agencija za mala i srednja preduzeća svečano je uručila 293 ugovora preduzećima, poslovnim inkubatorima i klasterima u vrednosti od 60 miliona dinara.

Agencija za mala i srednja preduzeća (MSP) svečano je uručila 293 ugovora preduzećima, poslovnim inkubatorima i klasterima u vrednosti od 60 miliona dinara u okviru programa podrške razvoju konkuretnosti i inovativnosti malih i srednjih preduzeća.

Reč je o bespovratnim sredstvima, a najviše ih je odobreno za uvođenje novih sistema kvaliteta, standardizaciju i sertifikaciju (66 odsto zahteva) i za implementaciju ISO standarda i HACCP (hasapa) standarda.

Preduzeća su konkurisala i za izradu specijalizovanih softvera za unapređenje poslovanja - 12 odsto od ukupnih zahteva, za poboljšanje postojećih i razvoj novih tehnoloških procesa, proizvoda i usluga - deset odsto, kao i za pripremu poslovnih planova, edukaciju menadžmenta i unapređenje bezbednosti i zdravlja na radu.

Pomoćnik ministra ekonomije za razvoj malih i srednjih preduzeća Igor Brkanović rekao je da je za ovu godinu izdvojeno oko 20 milijardi dinara za finansijsku podršku malim i srednjim preduzećima, dok je oko pet milijardi dinara predviđeno za finansiranje njihovog izvoza - faktoring, osiguranje i izdavanje garancija.

On je najavio da bi za desetak dana trebalo da se raspišu još dva javna poziva namenjena malim i srednjim preduzećima - jedan za program podrške klasterima za šta je predviđeno oko 30 miliona dinara, kao i javni poziv za podršku razvoju inovativnosti za šta su opredeljena sredstva od oko 44 miliona dinara.

Direktor Agencije za mala i srednja preduzeća Goran Džafić rekao je da su se na ovom konkursu prijavilo 1.200 preduzeća, ali da je zbog ograničenih sredstava Agencija izabrala 293 firme.

On je naveo i da je razvoj ovog sektora značajan za ekonomiju države jer dve trećine zaposlenih radi u malim i srednjim preduzećima i te firme u velikom procentu učestvuju u izvozu.

Na konkursu su se sredstva dodeljivala preduzećima, poslovnim inkubatorima i klasterima putem javnog konkursa, a inzos koji se odobravo pojedinačnom preduzeću kretao se do 600.000 dinara.

Najviše preduzeća i preduzetnika koji su se prijavili su iz Beograda - 25 odsto, južno-bačkog okruga - 7,5 odsto, rasinskog okruga - 6,5 odsto i nišavskog i šumadijskog okurga - po 5,5 odsto.

Cij ovog projekta bio je unapređenje poslovanja već postojećih preduzeća čime bi se omogućilo otvaranje novih radnih mesta, povećanje konkurentnosti i ravnomerniji regionalni razvoj jer je projekat sproveden preko regionalnih agencija, centara i kancelarija.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image