• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija:U javnim radovima posla za 8.344 osobe

U Srbiji bi ove godine trebalo da se sprovede 396 programa javnih radova koji će se finansirati iz budžeta, a koji će zaposleti 8.344 ljudi, rečeno je danas agenciji Beta u Ministarstvu ekonomije.

U Srbiji bi ove godine trebalo da se sprovede 396 programa javnih radova koji će se finansirati iz budžeta, a koji će zaposleti 8.344 ljudi, rečeno je danas agenciji Beta u Ministarstvu ekonomije.

Iz budžeta je za javne radove izdvojeno 1,3 milijarde dinara, od kojih će oko 810 miliona dinara biti izdvojeno za zapošljavanje u nerazvijenim opštinama, kažu u Ministarstvu ekonomije.

Prema navodima tog ministarstva, prednost pri zapošljavanju imaju osobe koje imaju teškoće da nađu posao, poput onih koji su dugo bez posla, stariji od 50 godina, Romi, mladi, žene i nezaposleni koji primaju socijalnu pomoć.

Spisak projekata javnih radova u 2009. godini objavljen je u novom broju Službenog glasnika i on obuhvata 396 projekata, od kojih je 157 projekata održavanja i zaštite životne sredine, poput uređenja parkova, sanacije divljih deponija i uređenje i čišćenje reka.

Na listi je i 98 projekata iz socijalne i humanitarne oblasti, poput pomoći starim osobama, osobama sa invaliditetom i socijalno ugroženima, kućne nege starih i dnevnog boravka za decu.

Programom su predviđena 94 projekta iz javne infrastrukture, poput uređenja romskih naselja, uređenja i čišćenja groblja, unapređenja putne mreže i rekonstrukcije vodovoda.

Iz oblasti kulture predviđeno je 39 projekata, a među njima su istraživanje arheološkog nalazišta Viminacijum, arheološka istraživanja srednjovekovnog Braničaeva i formiranje elektronske baze podataka biblioteke "Vuk Karadžić" iz Prijepolja i unošenje podataka u međunarodnu bazu "kobis" (COBIŠ).

Na listi su i četiri projekta za turizam, poput popularizacije i izrade katastara i baze podataka turističkih potencijala i objekata.

Biće sprovedena i četiri projekta poslova od opšteg interesa - formiranje baze matičnih knjiga u Osečini, popis nekretnina u Surdulici, izrada baze podataka o gradskom goblju u Vlasotincu i izgrada elektronske baze matičnih knjiga i digitalizacija opštinske arhive u Žagubici.

Predlagači su opštinske uprave, preduzeća, ustanove kulture, domovi zdravlja, udruženja i organizacije.

Javni radovi prvi put su organizovani 2006. godine i deo su mera aktivne politike zapošljavanja usmerene na povećanje zaposlenosti.

(Beta)




Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image