• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kravčenko:Gubitak NIS-a osam milijardi dinara

Generalni direktor Naftne industrije Srbije Kiril Kravčenko izjavio je da je ta kompanija prošle godine imala gubitak od osam milijardi dinara, saopšteno je iz NIS-a.

Generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko izjavio je u petak uveče da je ta kompanija prošle godine imala gubitak od osam milijardi dinara, saopšteno je iz NIS-a.

On je posle sednice Upravnog odbora NIS-a, na kojoj su razmatrani rezultati redovne nezavisne revizije završnog izveštaja o poslovanju kompanije u 2008, rekao da je odlučeno da se obavi posebna provera finansijskog izveštaja i da se angažuje još jedan nezavisni revizor.

"Nezavisna revizorska kompanija KPMG završila je proveru godišnjeg izveštaja za 2008. godinu i u skladu sa zaključkom nezavisnog revizora na osnovu rezultata 2008. godine, kompanija je imala gubitak u iznosu od osam milijardi dinara", rekao je Kravčenko.

Prema njegovim rečima, gubitak je povećan u odnosu na iznos od 3,9 milijardi dinara iz preliminarnog godišnjeg izveštaja, dostavljenog Narodnoj banci Srbije 2. marta.

Kravčenko je rekao da su objektivni razlozi gubitka pad cena naftnih derivata i devalvacije dinara, a subjektivni kršenje međunarodnih standarda knjigovodstvenog obračuna i greške u obračunu.

Na sednici Upravnog odbora NIS-a, kako je rekao, predstavnici manjinskog akcionara - Republike Srbije - iskoristili su zakonsko pravo da angažuju novog revizora i predložili da se obavi posebna provera finansijskog izveštaja.

"Drugi revizor biće izabran na sledećem Upravnom odboru po preporuci Vlade Srbije i uz poštovanje svih zakonskih procedura", rekao je Kravčenko.

On je rekao da je trenutno stanje kompanije loše, ali da to ne znači preispitivanje odluke Gaspromnjefta o kupovini kontrolnog paketa akcija i da nema nikakvih predloga za preispitivanje cene kupljenog kontrolnog paketa akcija, kao i da se neće revidirati obaveze većinskog akcionara u vezi s investicionim programom.

Upravni odbor je podržao plan menadžmenta za poboljšanje, koji obuhvata modernizaciju rafinerija, poboljšanje kvaliteta proizvoda, razvoj maloprodajne mreže, realizaciju nove finansijske strategije marketing tržišta i smanjenje troškova u svim pravcima, rekao je Kravčenko.

"Maksimalna pažnja biće posvećna povećanju kvaliteta goriva, uz očuvanje konkuretne cene, naročito smanjenju sadržaja olova u benzinu i povećanju proizvodnje evro dizela", dodao je on.

Prema njegovim rečima, uprkos finansijskom stanju, kompanija izvršava socijalne obaveze - radi motivacije zaposlenih fond zarada zaposlenih povećan je do 15 odsto u zavisnosti od rezultata rada.

Menadžment i akcionari moraju zajednički da izvedu kompaniju iz krize. Odluka o obavljanju nove revizije ne sme da skreće pažnju sa glavnog pitanja - stanja poslovanja kompanije, rekao je Kravčenko i dodao da će NIS postati stabilni lider u regionu.

Predsednik Upravnog odbora NIS-a Dmitrij Mališev je izjavio da su se članovi Upravnog odbora odlučili da se uloži dodatni napor i vreme za razjašnjavanje složenih pitanja.

Mališev je dodao da je menadžmentu dat nalog da što pre poveća efikasnost rada u kompaniji.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image