• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija planira izgradnju novog skladišta gasa

Ministar energetike Srbije Petar Škundrić izjavio je da to ministartstvo i Javno preduzeće Srbijgas planiraju izgradnju još jednog podzemnog skladišta gasa u kojem bi Srbija bila jedini vlasnik.

Ministar energetike Srbije Petar Škundrić izjavio je da to ministartstvo i Javno preduzeće Srbijgas planiraju izgradnju još jednog podzemnog skladišta gasa u kojem bi Srbija bila jedini vlasnik.

"To bi omogućilo Srbiji da ne bude samo tranziter gasa nego da postane i ozbiljan trgovac. U letnjem periodu može da se uskladišti gas po nižim cenama, a da se prodaje tokom zime kada su potražnja i cene veći", kazao je on agenciji Beta.

Ministar je kazao da bi Srbija mogla da gradi podzemna skladišta u iskorišćenim nalazištima gasa.

"Tamo gde su vađeni nafta i gas postoje tehnički uslovi za izgradnju skladišta i takvih mesta je najviše u Vojvodini, a mogućnosti za to postoje i na području Stiga", naveo je Škundrić.




On nije mogao da precizira koliko bi koštala izgradnja novog skladišta gasa u Srbiji, ali je naveo da je to posao u više faza i da je za formiranje jednog skladišta kapaciteta do milijardu kubnih metara gasa potrebno između pet i sedam godina.

Ministar je kazao i da su ruski Gasprom i Slovačka zaintersovani za učešće u izgradnji novih skladišta gasa u Srbiji.

Škundrić je naveo da se na primeru Slovačke, koja je bila teško pogođena gasnom krizom u januru, pošto je sva skladišta gasa iznajmila kompanijama iz Evrope, moglo videti zašto je bitno da bar jedno skladište gasa u Srbiji bude u državnom vlasništvu.

Prema njegovim rečima, u ugovoru za izgradnju skladišta gasa Banatski dvor sa Gaspromom predviđeno je da u krznim situacijama Srbija ima prioritet u korišćenju celog skladišta, ali je važno i da Srbija ima kapacitet kojima stalno u potpunosti raspolaže.



Škundrić je dodao da se svi poslovi oko završetka prve faze izgradnje podzemnog skladišta gasa u Banatskom dvoru odvijaju po planu i da će posao biti uspešno i na vreme završen.

Ministar je izrazio očekivanje da će time biti obezbeđene potrebne količine gasa i sigurnost u snabdevanju domaćinstava, sistema daljinskog grejanja i najvažnijih institucija kao što su bolnice, tokom sledeće zime.

On je dodao da bi cene goriva u Srbiji mogle biti povećane do tri procenta zbog visokih troškova prerade u Naftnoj industriji Srbije (NIS), ocenio je srpski ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić.

On je u intervjuu agenciji Beta kazao da su NIS i ostali firme koje koriste usluge te kompanije u preradi nafte i prometu naftnih derivata tražili povećanje cena derivata na tržištu Srbije.

"Može da se odredi neki minimalni procenat povećanja cena u odnosu na sadašnje, ali o ni u kom slučaju ne bi trebalo da pređe tri procenta", kazao je Škundrić.

Ministarstvo energetike Srbije, naveo je, došlo je do stanovišta da cena procesinga, odnosno cena prarede nafte zavisi i od dobre ili loše organizovanosti kompanije koja to radi.

"Smatramo da država ne bi trebalo i ne može sada kao manjinski vlasnik Nafte industrije Srbije da određuje cenu prerade", kazao je ministar.

Srbija kao država bi trebalo da kaže koji je to okvir i koje su maksimalne cene derivata na tržištu u ovom trenutku.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image