• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVE O NOVOM POREZU O KOJEM BRUJI SRBIJA: Moraće svi da ga plate! Ko pokuša da izbegne PROVERAVAĆE SE NA OVA TRI NAČINA

Autor Dušan Ivković

Odjeknula je juče vest da će se ubuduće plaćati porez na pomoćne objekte.

 novi porez na supu poreska uprava kako prijaviti koliko kosta finansije pomocni objekti Izvor: Kurir/Tamara Trajković

Kako Poreska uprava proverava da li su građani adekvatno prijavili imovinu, ne samo stan, već i garažu i ostale pomoćne objekte.

Izmene Zakona o oporezivanju koje sada akcenat stavljaju na građevine mimo onih u kojim se stanuje, stavile su na sto pitanje kako to poreznici pri popisu imovine građanima i ulaze u trag. Postoji tri načina.

Možda će vas zanimati

Prvi način je onaj koji se inače standardno primenjuje za porez na imovinu. Naime, građani su dužni da sami prijave svoju imovinu, i na osnovu toga Poreska uprava određuje visinu poreza koji je potrebno platiti. To su u obavezi i građani koji kupe stan, ali i oni koji grade nekretninu.

Drugi način je kontrola pojedinačnih slučajeva, nasumično, što poreski inspektori povremeno primenjuju, uglavnom kada postoji sumnja. Ovakva praksa postoji često u lokalnim samoupravama i manjim gradovima, ali nikako nije isključena i u prestonici.

Treći način je, prema rečima poreskih stručnjaka, da lokalne samouprave izvrše uvid i poređenje putem satelitskih snimaka. To je opcija koja je moguća i koja se koristila u postupku legalizacije, ali je pitanje da li je i koliko opštine i gradovi koriste u praksi.

Novi obračun u 2021.

Novi porez na imovinu obveznici će, inače, plaćati počev od poreskih rešenja za 2021. godinu, dakle od 2022.

Ono što je važno jeste da će visina poreza za novouvedenu kategoriju pomoćnih objekata biti utvrđena na osnovu prosečne cene kvadratnog metra garaža i garažnih mesta u konkretnoj opštini, jer je ovaj namet u nadležnosti lokalnih samouprava.

Zatezna kamata za svaki dan kašnjenja

Porez na imovinu plaća se kvartalno, i to u roku od 45 dana od dana početka tromesečja. Tako rate padaju uglavnom 15. u mesecu: februaru, maju, avgustu i novembru.

Za svaki dan kašnjenja uplate poreza na imovinu obveznik plaća zateznu kamatu, a za izbegavanje plaćanja tog poreza predviđena je kazna od 5.000 dinara.

Inače, radna verzija Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezima na imovinu objavljena je na sajtu Ministarstva finansija i biće na javnoj raspravi do 4. novembra, a u njoj se nalazi nekoliko značajnih promena.

(Mondo/Blic)

Komentari 46

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Iznogud

Pošto je evro 2016. god vredeo 124 dinara, a danas 117, mogu li ja da tražim od države i banke da mi plate naknadu štete jer imaju kapitalnu dobit od veštačkog jačanja dinara i obaranja vrednosti EUR. Ima li stručnjaka da objasni kako država može meni da naplaćuje kapitalnu dobit ali neće meni da plaća kapitalni gubitak

Cicaglisa

Radis za platu, od koje ti uzmi za doprinose i zdravstveno, od te iste plate kupis plac, na plac platis porez, onda razni projekti i prikljuci i legalizacije i birokratija. Dodje vreme da kupis materijal od iste plate i na isti platis porez. Kucu gradi izvodjac ili majstor ili neko NN lice koje te isto oporezi kroz usluge. Ali cekaj ti iz svega ovoga si vec davno platio porez i to vise puta i to od plate koja je oporezivana. Tako da ne razumem bas zasto placam porez? Za nesto sto sam sam stekao i posteno platio a vec je bilo u nedogled oporezivano. Dosao sam sa poreza od 3500godisnje na 18000rsd, i dan danas niti su mi uvazili zalbu niti znam zasto je to tako.

Branka

Zazidas podrumske prozore. Kako ce znati da ga ima. Biser je na bunar. Em nemas gradski vodovod em da placas porez. Zamaskiras bunar nekim sibljem. A mozda ce porez i na drvece u dvoristu. Pa porez na ogradu, pa na travu. Jadne kuce ostace bez kucica, kad cuju da ce placati porez svi ce ih pobacati. Naj bolje je nemati nista, otici u neku vuko***inu sa kucicom od slame i drva.

special image