• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MESEČNO UMANJENJE PENZIJE OD 2.500 DO 7.500 DINARA! Ovi radnici će plaćati KAZNENE POENE

Autor Marija Ivetić

Po opciji socijalnog programa "Pet godina do penzije" oko 6.300 radnika je napustilo velika preduzeća u Srbiji, među kojima je i 1.300 "Zastavinih" radnika iz Kragujevca.

Radnici koji su napustili fabrike u okviru opcije socijalnog programa "Pet godina do penzije" ponovo će morati da plaćaju kaznene poene, ako pored godina staža ne ispune i starosni uslov za penzionisanje. U Udruženju "Opcija pet" iz Kragujevca agenciji Beta je rečeno da je zaključkom na poslednjoj sednici tehničke vlade u oktobru ukinuta odluka iz marta 2016. godine kojom je ovim radnicima priznata penzija bez umanjenja.

Možda će vas zanimati

Predsednik Udruženja "Opcija pet" Aleksandar Petrović je rekao da to znači da se ponovo uvodi umanjenje penzija do maksimalno 20,4 odsto.

"Mi smo ovakvim zaključkom tehničke vlade zatečeni, iznenađeni, budući da je to veliki udarac na naš budžet. To znači da će u našem udruženju, na primer, ljudi imati mesečno umanjenje penzije od 2.500 dinara do najviše 7.500 dinara, koliko ima penzionisani 'Zastavin' direktor", rekao je Petrović.

Po opciji socijalnog programa "Pet godina do penzije" oko 6.300 radnika je napustilo velika preduzeća u Srbiji, među kojima je i 1.300 "Zastavinih" radnika iz Kragujevca.

Prema rečima Petrovića, ta opcija socijalnog programagarantovala je pune penzije kada se stekne prvi uslov za penzionisanje, ali je po Zakonu o PIO iz 2015. godine uvedeno umanjenje radnicima koji su stekli uslov samo po osnovu radnog staža, a ne i godina starosti.

Po opciji pet socijalnog programa, radnici se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), gde primaju naknadu, dok ne ispune prvi uslov za odlazak u penziju, a to je za većinu radni staž budući da su rano počeli da rade.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo/Beta)

Pročitajte i ovo

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milan

Ljudima vratiti zaradjene penzije na pocetni nivo plus povecanje. Ali zato treba kafa u skupstinskom restoranu da je 250 dinara a ne 12 dinara, tako i sve ostalo. Nece narod da placa vas jelo i pice.

Рашо

Много је "празне приче" јер се појам пензије свесно замагљује. Прво, то је економска а не социјална категорија. Друго, висина је одређена величином и дужином улагања. То би морали да буде кључ, почетак и крај приче о пензији па ма колика да буде. Ако је мало онда треба дати неки вид социјалне помоћи али то није пензија и не сме се тако звати. Свако другачије поступање води у застрањивање, постаје извор неправде и разлога за побуну оштећених. У овом случају испада: ниси радио ( дакле ни уплаћивао), примао си социјалну помоћ коју је неко други морао да заради (не малу) и на крају да добијеш и пуну пензију! Па да вам не буде мало превише господо? Јер, неко је све време је радио, није примао ништа без рада и на крају да би ви да имате као и он! Знате ли за срамоту?

Jovan

@Рашо nije bas tako. Moja majka je otisla u penziju 1998 godine sa punih 35 godina staza. Nakon toga radila je jos 14 godina i za to vreme uplacivala redovno pun iznos doprinosa za PIO. Pre godinu dana je podnela zahtev za doracun staza i dobila resenje pre nekoliko dana tako sto joj je prethodna penzija uvecana za 1900 din. Znaci za 14 godina koliko je uplacivala doprinos za PIO u iznosu od desetak hiljada evra dobila je 15 evra mesecno. Sramota, ko god moze neka ne uplacuje nista u drzavni fond.

special image