• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OD JANUARA VEĆE PLATE I PENZIJE: Vlada usvojila budžet za 2021. godinu, biće veći i minimalac!

Autor Tamara Jovanović

Vlada Srbije usvojila je na sednici Predlog zakona o budžetu Srbije za 2021. godinu, koji predviđa ukupne prihode i primanja budžeta u iznosu od 1.336,3 milijarde dinara, što je povećanje za 45 milijardi dinara u odnosu na procenjeni iznos prihoda za 2020. godinu.

 vlada budzet za 2021 vece plate i penzije usvojen predlog Izvor: MONDO - Petar Stojanović

Budžetom za 2021. godinu predviđeni su ukupni rashodi i izdaci u iznosu od 1.514,8 milijardi dinara, saopšteno je posle sednice vlade.

Projektovani deficit u 2021. godini iznosi tri odsto BDP-a, dok se javni dug na nivou opšte države smanjuje i do kraja godine zadržava na nivou od 58,7 odsto.

Možda će vas zanimati

Budžetom je od 1. januara predviđeno povećanje penzija po švajcarskoj formuli od 5,9 odsto, minimalne zarade za 6,6 odsto, kao i povećanje zarada zaposlenih u zdravstvu od 5 odsto, stalnih zaposlenih u javnom sektoru za 3,5 odsto, a zatim će od 1. aprila 2021. godine i za njih ukupno povećanje biti 5 odsto.

I u 2021. godini predviđene su mere fiskalne politike na prihodnoj strani u cilju daljeg smanjenja poreskog opterećenja zarada, navodi se u saopštenju.

Planirano je povećanje neoporezivog dela bruto zarade sa 16.300 na 18.300 dinara od 1. januara. Kapitalni izdaci su u ukupnom iznosu od 273,9 milijardi dinara što predstavlja 18,08 odsto ukupnih rashoda.

Vlada navodi da su paketom ekonomskih mera za ublažavanje posledica virusa kovid-19, tokom 2020. godine, stvoreni uslovi za brži oporavak privrede i ostvarenje dinamičnog rasta u 2021. godini.

Dodaje se da će očekivani oporavak ekonomije uticati na ubrzanje priliva stranih direktnih investicija, koje će obezbediti punu pokrivenost deficita tekućeg računa u 2021. godini.

(Mondo/Tanjug)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mmaakk

A ko ce nama u privatnom sektoru da poveca platu!

Firga

Takoeeee tigre ekonomski.

Drmrspec

Pa kad pogledamo stopu inflacije... Joooj kome oči mažete🤣🤣🤣

special image