• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DEJAN I NJEGOVA DEVOJKA IVANA POKRENULI UNOSAN BIZNIS: Zavšili studije, otišli na selo i uz svekrvinu TAJNU profitirali!

Autor Marija Ivetić

Sve što su naučili o zaštiti bilja na fakultetu Dejan i Ivana primenjuju u proizvodnji kabaste hrane i žita za stoku.

 dejan i ivana zivot na selo mladi otisli na selo proizvodnja sira sir kosjeric Izvor: Printscreen/RTS

Da se vrate u Radanovce, dvadesetčetvorogodišnji Dejan i Ivana su odlučili još tokom studija, sa željom da farmu Dejanovih roditelja, sa oko 40 krava, unaprede znanjem stečenim sa Poljoprivrednog fakulteta. Do njihovog dolaska gotovo 100.000 litara sirovog mleka godisnje, išlo je u kosjerićku mlekaru.

"Sirovo mleko ide po onoj najjeftinoj ceni, uvek je tako bilo i to je negde bio razlog da nešto promenimo, da imamo gotov proizvod i da time ostvarimo neke malo veće prihode", kaže Dejan Gligorijević.

Možda će vas zanimati

Sada već mlekarama predaju 70 odsto mleka, a ostatak Ivana prerađuje.

Obogaćena svekrvina tehnologija

Savladavši svekrvinu tehnologiju pravljenja krem sira, obogatila ga je sa pet slanih i četiri slatka ukusa.

Uz obični krem sir, sprema ga sa ukusom ljute papričice, bosiljka, peršuna, kajsije, brusnice, aronije, a leti i sveža maline i divlje kupine...

"Kod tih slatkih varijanti, tu je samo razlika u tome što je ta slatkoća, zbog čega ih i nazivamo slatke varijante, od tog suvog voća koje je dodato. Nikakvi šećeri nisu dodati, samo je smanjen procenat soli u odnosu na slane varijante", priča Ivana Gligorijević.

Od dva do 40 kilograma prodatih preko interneta

Od prva dva kilograma prodata preko interneta, stigli su do 40 kilograma koje nedeljno isporučuju. Za bolji plasman delom je zaslužan i Dejanov mlađi brat, učenik srednje poljoprivredne skole.

"Moja ideja je bila da počnem nešto da pravim i samim tim da objavljujem na društvenim mrežama, da ljudi vide kako sir može da se upotrebi u nekoj realnoj nameni", ističe Darko Gligorijević.

Znanje sa fakulteta primenjeno u prozvodnji

Sve što su naučili o zaštiti bilja na fakultetu Dejan i Ivana primenjuju u proizvodnji kabaste hrane i žita za stoku.

"Od kvalitetne hrane za stoku dobija se kvalitetna sirovina, odnosno mleko, a takvo mleko mora dati dobar sir... Dalji plan jeste da se pravi mini mlekara, da se prerađuje celokupna količina našeg mleka", kaže Dejan.

Ako se u selu reše problemi sa putevima i strujom, zbog već sada velike potražnje za njihovim sirom, planiraju i izgradnju degustacionog centra u Radanovcima.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo/RTS)

Pročitajte i ovo

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sloven

Bravo!Na selu je sloboda.

Mladen

Drzao sam cele pet godina. Jedne godine mi neko pokrade sve kosnice, druge godine mi zabrane da drzim cele na pustoj paceli blizu moje kuce a prosle godine naidje neka posast i pobi mi sve cele. Sve sto sam imao ulozijo sam u cele a gotovo nista nisam zaradio.

redov Vulčina

Nijedan komentar za ovako dobru vest je najbolja slika Srbije. Nadam se da će doći do ukrupnjavanja i zajedničkog izlaza na druga tržišta, jer kvalitet će uvek naći put do novog potrošača. Hrana je nešto primarno, državni resursi treba da stoje ovakvim ljudima na raspolaganju, a ne burazerskim kombinacijama i korupciji.

special image