• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PRED SRBIJOM 2 OPASNOSTI! Nemačka se zatvara na duže, posledice će biti teške - sprema se veliki UDAR!

Autor Marija Ivetić

Na tešku, i zdravstvenu i ekonomsku situaciju u Nemačkoj, zvaničnici upozoravaju već neko vreme, a da borba postoji i tek predstoji jasno je i iz najnovijih mera koje su već sada produžene na januar.

 nemacka ekonomija posao radnici korona koronavirus nove mere zatvaranje firme vanredna situacija Izvor: Kurir/Zorana Jevtić

Stanje u nemačkoj ekonomiji, u najkraćem, dobro opisuje podatak da je 28 odsto tamošnjih privatnih firmi koristilo državnu pomoć u novembru. Mesec dana ranije bilo ih je 24 procenta, i takav rast za tako kratko vreme, tvrde upućeni, nikako nije za zanemariti. Loša vest je istovremeno i da će Nemačka obustaviti pomoć u u sadašnjem obimu prema malim preduzetnicima. Domaći ekonomisti tvrde da podaci iz Nemačke brinu i Srbiju, i to s razlogom.

Možda će vas zanimati

 Još od početka pandemije konstantno se isticalo da će okolnosti u najvećim evropskim ekonomijama uticati na razvoj situacije i u Srbiji, a imajući u vidu da su upravo te zemlje naši najveći ekonomski partneri.

Da praktično najviše ekonomski zavisimo od Nemačke pokazuju i podaci o rastu izvoza robe iz Srbije u tu državu, koji je prošle godine povećan za 184 miliona evra i dostigao 1,7 milijardi evra.

Pored toga što izvoz Srbije u Nemačku čini oko 12 odsto ukupnog izvoza, koliko su dve ekonomije povezane govori i podatak da nemačke kompanije u Srbiji, njih oko 400, zapošljavaju oko 60.000 ljudi. Prema rečima predsednika Privredne komore Srbije, Marka Čadeža, i ta brojka je sigurno duplo veća, jer postoje srpske firme koje dostavljaju robu tim preduzećima.

Teška situacija u Nemačkoj najočiglednije na dva načina može da se odrazi na Srbiju, kako je to objasnio profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić.

"Ako nemačke kompanije koje posluju u Srbiji budu imale problema u matičnim fabrikama, zbog vanrednog stanja, smanjene proizvodnje ili privremenog zaustavljanja, biće smanjene i potrebe za proizvodnjom i kod njihovih srpskih partnera i kooperanata", kazao je Savić.

A, to posledično znači udar i na radnike, i na plate, i na standard, i opet u krug - udar na potrošnju i proizvodnju...

Drugi problem odnosi se na srpski izvoz, koji će očekivano biti manji, imajući u vidu i smanjenu potrošnju i proizvodnju u Nemačkoj, kao i otežanu transportnu komunikaciju. Savić navodi da svakako neće sve stati, ali da manji izvoz može da bude posledica teškoća prilikom prelaska granica, otežanog saobraćaja i svega ostalog što povlači "zaključavanje". Ipak, smatra da je "nešto naučeno" iz prvog talasa te da će šteta biti manja nego u martu, na početku pandemije.

Bolje nego u prvom talasu

S druge strane, ekonomista Aleksandar Stevanović ocenio je da će se sadašnje zatvaranje evropskih zemalja mnogo manje odraziti na srpsku privredu, nego ono na početku pandemije u martu i aprilu. Najpre zato što ovo nije zaključavanje tog intenziteta kao na startu, a drugo zato što svi imaju mnogo više iskustva i znanja kako bi trebalo da se ponašaju.

Kakva je situacija u Nemačkoj?

A koliko je situacija u Nemačkoj ozbiljna vidi se najpre po tome što su mere uvedene 2. novembra produžene te se njihovo prelivanje očekuje i u januaru. Naime, zbog teške epidemiološke situacije u Nemačkoj su zatvoreni barovi, restorani, kulturne i sportske ustanove. S obzirom na visoke brojeve novozaraženih, kancelarka Angela Merkel izjavila je veruje da bi te mere ograničenja kontakata mogle biti produžene i na januar.

Uz to su još uvedene i mere ograničenja broja osoba na okupljanjima, kao i minimalnu površinu za mušterije u maloprodaji. Ono što možda i najviše trenutno brine, pre svega ugostitelje, jeste potencijalna zabrana rada skijališta i odlazaka na odmor o kojoj se govori, što bi doprinelo ionako teškoj situaciji u turizmu.

Nemački ministar ekonomije Peter Altmajer izjavio je da "državna pomoć firmama ne može da traje unedogled."

(Mondo/Blic)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SRB

Da, što ne napišete da firme u Nemačkoj uzimaju velike pare od države samo da bi ulagale u nove mašine i pogone. Grad Heilbronn je uzeo oko 1 milijarde evra od države da "pomogne" preduzećima. Fabrika Audi je među prvima uzela pomoć(iako im nije trebala) samo da bi pravili nove pogone, a otpuštali su radnike koji imaju ugovor na godinu, i radnike koji rade preko posredničkih firmi, uz izgovor "Korone". Kaufland čije je sedište u gradu, preuređuje jedan od velikih marketa, gde se pravi kompletno nova zgrada, i nov prilaz za utovar i istovar robe. Fabrika Tisen krup, u blizini grada koja proizvodi šasije za AMG GT, preuredila kompletno novu halu, i u drugoj hali ubacili preko 10 robota, a kao kriza. Svi uzimaju pare od države, i koriste ih za kupovinu novih robota, proizvodne linije, fabrike rade skoro punim kapacitetima, neke rade i bez zastoja. Jedino ko ispašta su radnici koji rade preko posredničkih firmi (90% tih radnika čine stranci ) i radnici koji nemaju stalne ugovore u svojim fabrikama. Klasična pljačka, ništa drugo

Gile

Kakva bre Nemacka. Mi smo ekonomski tigar. Prvi u evropi. Nama ce biti najmanji pad BDP-a. A to je u stvari najveći rast. U stvari tacnije, prema prognozama i Moldavija ce imati isto tako mali pad, ali i oni su ekonomski tigar.

special image