Domaćinstva se greju na dve vrste gasa kod nas, jedan je prirodni, koji snabdeva sistem, a drugi TNG, koji kupujemo sami. Prvi nije oporezovan akcizom, drugi jeste, ali možete da je povratite.

Mnoga domaćinstva u Srbiji koja se greju na TNG odustaju od povraćaja akcize na šta imaju pravo, jer je, kako navode, to često put do pakla, i jednostavno plate taj namet.

Dakle, tečni naftni gas, koji je derivat nafte je oporezovan akcizom, a proceduru refakcije, s obzirom na nadležnost propisuje Ministarstvo finansija (Pravilnik o bližim uslovima, načinu i postupku za ostvarivanje prava na refakciju plaćene akcize na derivate nafte, biogoriva i biotečnosti iz člana 9. stav 1. tač. 3), 5) i 7) Zakona o akcizama, koji se koriste za transportne svrhe i za grejanje, a realizuje Poreska uprava.

Kako su rekli u Ministarstvu energetike, cena tečnog naftnog gasa (TNG) u maloprodaji iznosi 76 dinara.

Osim ovoga, distributeri TNG-a su prethodnih godina uložili novac u reviziju boca za TNG i nakon isteka propisanog perioda ponovo moraju boce da podvrgnu testiranju i obave reviziju, što takođe predstavlja veći trošak nego što je to slučaj sa distribucijom TNG za automobile.

"Nažalost, TNG iz godine u godinu gubi trku sa ostalim energentima, posebno kada je u pitanju individualna potrošnja u bocama za domaćinstvo i industrijska potrošnja. Opterećen akcizom koja je za 300 odsto veća od minimalnog iznosa propisanog u Evropskoj uniji, TNG se sve manje koristi u poređenju sa drugim energentima", rekli su u UNKS.

Prodaja TNG u bocama individualnim korisnicima u velikom je padu poslednjih godina i zbog toga što je procedura ostvarivanja prava na povraćaj akcize takva da gotovo nijedno domaćinstvo, koje godišnje potroši recimo šest boca od po 10 kilograma, ne podnosi zahtev za povrat 2.500 dinara, koliko iznosi akciza na gas za tih šest boca.

Danas su obe akcize veće od 40 dinara po kilogramu, što se odrazilo na cenu gasa za domaćinstva.

Razlika u ceni može da bude i marža trgovaca.

S druge strane, kako kažu u resornom ministarstvu, broj domaćinstava koji se greju na prirodni gas u poslednjih pet godina raste po stopi od oko 2 odsto.

"Cene prirodnog gasa za domaćinstva (cena za javno snabdevanje) u Republici Srbiji nisu značajnije rasle od sredine 2016. godine, uprkos rastu cena u Evropskoj uniji. Trenutna cena odgovara troškovima nabavke kao i priznatim troškovima poslovanja energetskih subjekata koji se bave javnim snabdevanjem. Imajući u vidu postepeni oporavak tržišta energenata, za očekivati je da će cene prirodnog gasa za domaćinstva rasti", rekli su u ministarstvu.

(Mondo/Telegraf)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.