NAJVEĆA PREVARA PO PEKARAMA! Nikako ne kupujte jedan proizvod - u pitanju je "LAŽNJAK" | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

obratite pažnju

NAJVEĆA PREVARA PO PEKARAMA! Nikako ne kupujte jedan proizvod - u pitanju je "LAŽNJAK"

Autor Marija Ivetić
Autor Marija Ivetić

Pekari na razne načine gledaju kako da uštede, a najveća ušteda je svakako na brašnu.

Izvor: Mondo/ Goran Sivački

Hleb, najviše konzumirana namirnica u Srbiji i najprodavanija po svim pekarama, ispostavilo se da spada u jednu od većih potrošačkih prevara. Naročito kada je reč o crnom hlebu, koji u gotovo 90 odsto slučajeva to zapravo i nije.

Možda će vas zanimati

Umesto pravog crnog brašna, TIP 1100, koga skoro i da nema na našem tržištu, pekari u običan hleb uglavnom ubacuju veštačke, ali i prirodne boje, koje ga čine polubelim ili čak crnim. Na taj način obmanjuju potrošače, koji misle da se kupovinom ove namirnice hrane zdravo, poštuju preporuku lekara i unose zdravije ugljenje hidrate.

S druge strane, hlebove etiketiraju kao heljdin, ražani, kukuruzni iako je procenat ove žitarice u njima minimalan.

Crni ili raženi hleb izrazito je popularan među populacijom koja brine o svom zdravlju i vodi računa o pravilnoj ishrani, a poseban problem nastaje kod osoba koje iz zdravstvenih razloga ne smeju da konzumiraju beli hleb kao što su dijabetičari i svi oni koji imaju problema sa kilažom, srcem, krvnim pritiskom itd.

Kako da prepoznamo da je crni hleb pravi?

Crni, raženi ili integralni hleb nikad ne može da bude mekan i prozračan kao beli hleb, on je uvek manji i zbijeniji od njega, pa je samim tim i teži posle pečenja.

Prepoznaćete ga još i po tome što je crni hleb mnogo vlažniji od belog, pa je opet zbog toga teži.

Možete da uzmete sredinu hleba, jedan njegov komad i potopite ga u vodu. Ako se ta voda oboji to je obojeni hleb, a ne pravi crni.

U crni hleb se dodaju boje, kakao, čak i crno vino i kafa.

Crni hleb uvek drugačije miriše od belog.

(Mondo)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Inicijalizacija u toku...

Komentari 12

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zoran

Lepo ste rekli mek i prozračan,a raženi i ostali INTEGRALNI nisu,kao takvi se teško prodaju.

Pecaros

Stavlja se roga od bakaldrina u beli hleb da bi bio crni. Sve je to beli hleb. Radio sam taj posao godinama

Pekar

Dobro jutros kolumbo..ja sam pekar vec 17godina..postoji bojanol koji se stavlja da bude crni,a u stvari je beli hleb,a ta boja ga pocrni..a u razani ide sami 30posto razanog ,ostalo je t500.

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU