Naime, prodaja stare društvene igre - šaha, porasla je za 125 odsto otkako je mini serija "Damin gambit" predstavljena 23. oktobra, kažu podaci kompanije za istraživanje tržišta NPD.

Jedna od kompanija za igračke, "Goliath Games" saopštila je da je prodaja njihovih šahovskih setova porasla više od 1.000 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine. Preuzimanja za aplikaciju Chess.com za iPhone skočila su na vrh tabele, preneo je portal "Quartz".

Upit za "set za šah" je na čuvenoj platformi eBay porastao za 250 odsto, dok su upiti na guglu - "kako se igra šah" dostigli rekordan broj u poslednjih devet godina.

Tako je zapravo čuvena metoda reklamiranja preporukom ponovo dokazana kao najjednostavnija, a najdelotvornija.

O čemu se zapravo radi? Trenutno najpopularniji striming servis, Netfliks, pustio je u promet svoju novu seriju još krajem oktobra. Samo za 28 dana seriju je pogledalo 62 miliona domaćinstava širom sveta, a pregled se računa ako se sa jednog naloga program gleda dva minuta ili više, kažu podaci kompanije Nielsen.

Mini-serija, koja interpretira radnju romana Voltera Trevisa iz 1983. godine, koja prikazuje život Bet Harmon, povučene devojčice nadarene za šah, je između 26. oktobra i 1. novembra (nepunih nedelju dana), samo u SAD, dospela na mesto broj 1 po gledanosti, sa ukupno 1,85 milijardi minuta gledanja.

Šta se dešava u seriji

Elizabet Harmon iz serije "The Queen's Gambit", koju tumači glumica Anja Tejlor Džoj, je "čudo od deteta" koje još u detinjstvu savladava jednu od najkompleksnijih i zahtevnijih igara na svetu - šah. Međutim, njen uspeh na tom polju biva često zamračen privatnim problemima i "ludilom" od kojeg nekad ne može da se otrgne. Svetske šahovska zajednica je impresionirana verodostojnošću i načinom na koji je priča snimljena kada je igra u pitanju.

Nema sumnje da je Netfliks kompanija čiji se uticaj oseća u brojnim industrijama, a od kada je počela pandemija virusa korona sve više. Jedna od sve češćih karakteristika ove platforme, koju prate milioni ljudi, jeste da serije, praktično nepoznatog glumca "preko noći" mogu da pretvore u zvezdu. Taj uticaj stručnjaci nazivaju "Netfliks efekat".

U konkretnom slučaju sa serijom "Damin gambit", taj efekat nije se toliko odrazio na glumce koliko na sam predmet emisije, odnosno šah. A, činjenica je da se o seriji toliko govori, da je reklama šahu praktično na "svakom koraku".

Promena načina na koji potrošači gledaju sadržaj

Netfliks je promenio način na koji potrošači pristupaju filmu i televiziji. Nisu više vezani za televizor i prisiljeni da prolaze kroz reklame. Umesto da plati kablovske planove, sve veći broj Amerikanaca koristi samo usluge strimovanja.

U 2018. godini broj ljudi koji su presekli kabl povećao se za skoro 33 odsto, na 33 miliona ljudi. Istovremeno, korisnici Netflika se povećavaju. Potrošači više vole fleksibilnost mogućnosti da gledaju šta žele kada žele.

Originalni sadržaj je ono što se gledaocima ističe. Većinu mrežnih emisija mogu gledati na više mesta, ali originalni sadržaj mogu dobiti samo direktno sa Netflika. Čini se da strana stvaranja sadržaja kompanije pogađa sve cilindre.

(Mondo/Blic)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.