• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TITOV POTEZ KOJI ĆEMO SKUPO PLATITI! Za nedelju dana na naplatu stiže kobna greška stare Jugoslavije!

Autor Marija Ivetić

Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka Srbija se zadužila za ukupno 8,8 milijardi evra, a dugovi i sada dolaze na naplatu.

Građani Srbije plaćaće Titove dugove još tačno 21 godinu, a već sledeće nedelje na naplatu stiže više od 20 miliona evra. Kako se saznaje, sledećeg utorka, 15. decembra, na naplatu dospeva 22,14 miliona evra. Od toga je čak 4 miliona evra kamata, a 17,8 miliona glavnica.

Poslednje rate kredita koje je "stara Jugoslavija" uzimala sedamdesetih i osamdesetih godina dospevaju 2031. i 2041. godine, a ukupan ceh veći je od 1,7 milijardi evra.

Možda će vas zanimati

Dakle, oni koji se sećaju vremena kada su odobravani zajmovi mogli bi u vreme njihove otplate uveliko da budu u penziji.

Tih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka Srbija se zadužila za ukupno 8,8 milijardi evra. Od Pariskog kluba dobili smo na zajam 3,8 milijardi dolara, a od Londonskog 2,2 milijarde. Tokom prethodnih godina u proseku smo vraćali po 250 miliona evra starih kredita, prošle godine oko 230 miliona, a ove godine još više.

Danas najviše dugujemo Pariskom klubu - 1,09 milijardi evra kod koga smo se kao republika pre četiri decenije zadužili za ukupno četiri milijarde evra. Na drugom mestu je Svetska banka (700 miliona evra), odnosno njen ogranak IBRD, koji nam je u istom periodu odobrio 1,8 milijardi, a kredite ćemo još nekoliko decenija otplaćivati i Kini i Kuvajtu.

U Ministarstvu finansija više puta su su navodili da Srbija uredno otplaćuje svoje obaveze i kredite, kako po pitanju finansiranja kapitalnih investicija i infrastrukture, tako i dugove nastalih u prethodnim decenijama.

Prošle godine isplatili smo dug prema Londonskom klubu od 170 miliona dolara. Potpisan je i ugovor o regulisanju duga sa Republikom Češkom koji potiče iz perioda klirinškog načina plaćanja, a radi se i na servisiranju duga prema Libiji od oko 44 miliona evra.

Stigao i ruski dug

Kako pokazuju podaci Narodne banke Srbije, među top pet najvećih kreditnih obaveza koje su nam ove godine stigle na naplatu nalaze se krediti prema Rusiji, Svetskoj banci i Kini. Najveći deo obaveza imamo i po osnovu emitovanih evroobveznica.

S druge strane, neke zemlje bivše Jugoslavije, poput Hrvatske i Slovenije, već su otplatile kredite koje su uzimale za vreme Tita. Hrvati su poslednju ratu Pariskom i Londonskom klubu isplatili pre 12 godina. Hrvatska je Pariskom klubu otplatila poslednju ratu od 192 miliona dolara 2008. godine, a Londonskom klubu ratu od 78 miliona godinu dana kasnije. Takođe, komšije su u potpunosti otplatili i stari dug koji je Hrvatska imala prema Svetskoj i Evropskoj investicionoj banci.

Još brži u otplati državnih zajmova bili su Slovenci. Oni su poslednju ratu od 525 miliona dolara isplatili davne 1995. godine.

(Mondo/Blic)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Komentari 305

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

vuk

Naravno ,Tito je za te kredite podigao zemlju i podigao hiljade fabrika koje su bez problema otplaćivale te kredite . Današnji vlastodršci su sve to što je on tj. mi tada napravio razgrabili opljaćkali uništili i zadužili i zadužuju zemlju desetine puta više nego "Tito". Prodali su naša prirodna bogatstava ,čak i vodu i pretvorili nas u ekonomske robove. Mladost nam beži na zapad da služi tim pljačkašima za male pare ,a vi i dalje svu krivicu prebacujete na tita koga nema već skoro 40.godina.

Filip

Sve je to lepo, Tito je bio duzan. Jeste, bilo je vreme komunizma, i jeste. Narod je bio podeljen na radnicku klasu. Sve je to bilo lepo. Imali su radne akcije, ljudi se tamo upoznavali. Vecina je i svoje partnere nasla na istim tim radnim akcijama. Prijateljstva rasla za ceo zivot. Kakav god da je bio taj Tito, mi nismo ziveli u bedi i nemastini. Nisu se dizali krediti da bi se islo na more, da deci priustis neko lepse detinjstvo. Nisu se dizali krediti za auto. Kakav god da je tak Tito bio. Za nas je ceo svet cuo. Bugari su kod nas dolazili da rade, a sada mi idemo kod njih. 😂 Taj Tito ako je zaduzio Jugoslaviju. Za koji ****c onda samo Srbija placa te penale? Srbija je bila sama Jugoslavija? Crna Gora, Slovenija , Makedonija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina. Sta je sa tim drzavama, oni ne vracaju kredit, a samo Srbija "vraca" za celu Jugoslaviju. Muka mi je da slusam od mandata, do mandata, koliko je i koji predsednik zaduzio Srbiju. Mi smo sami sebe zaduzili sto niko normalan nije na vlasti. Toliko od mene za nasu Srbiju. Dokle god sebe budemo uporedjivali sa drugim drzavam, Srbija ce sve manja biti. Nasi standardi, plate, ne mogu se uporediti sa socijalnom pomoc, bilo koje drzave sa zapada.

milenko

@Filip cuj komunjare vole ustasu

special image