• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dobitak NBS prošle godine 58,1 milijardu dinara

Narodna banka Srbije je prošle godine ostvarila dobitak od 58,1 milijardu dinara, saopštila je danas centralna banka.

Narodna banka Srbije je prošle godine ostvarila dobitak od 58,1 milijardu dinara, saopštila je danas centralna banka.

Savet NBS doneo je odluku o raspoređivanju dobitka, prema kojoj će se 22,6 milijardi dinara iskoristiti za pokriće gubitka prethodnih godina, 14,7 milijardi dinara za formiranje posebnih rezervi, a preostali iznos od 20,7 milijardi dinara za povećanje osnovnog kapitala NBS.

NBS je dostavila Skupštini Srbije Godišnji i finansijske izveštaje za 2008. godinu sa izveštajem ovlašćenog revizora.

Ostvareni prihodi NBS od kamata bili su, u odnosu na prethodnu godinu, manji za 3,1 milijardu dinara, dok su rashodi od kamata bili veći za 11,7 milijardi dinara, a zbog visokih troškova sterilizacije neto gubitak po osnovu kamata iznosio je 9,2 milijarde dinara.

Dobitak od naknada i provizija u 2008. iznosio je 3,8 milijardi dinara i bio je veći u odnosu na prethodnu godinu za 1,1 milijardu dinara, pre svega zbog povećanja prihoda po osnovu platnog prometa u zemlji i prihoda po osnovu kupoprodaje deviza i efektivnog stranog novca, kao i zbog smanjenja rashoda po osnovu ukidanja stimulacija menjačima.

Iskazani neto prihodi iz trgovanja sastoje se od neto prihoda od kursnih razlika od 47,4 milijarde dinara, neto prihoda od promene vrednosti imovine i obaveza od 16,4 milijarde dinara i neto dobitka od prodaje hartija od vrednosti kojima se trgovalo u 2008. od 3,4 milijarde dinara.

Od navedenih prihoda iz trgovanja, samo neto dobitak po osnovu trgovine hartijama od vrednosti predstavlja realizovani dobitak NBS, dok su ostalo nerealizovani prihodi, odnosno nelikvidan prirast u dinarskom iskazivanju vrednosti imovine NBS po trenutnim tržišnim cenama.

U 2008. NBS je imala opšte i administrativne troškove u iznosu od 5,2 milijarde dinara, pri čemu su troškovi bruto zarada povećani svega za 2,7 odsto u odnosu na 2007. godinu.

Na dan 31. decembar 2008. kapital Narodne banke Srbije iznosio je 59,7 milijardi dinara i u odnosu na prethodnu godinu povećan je za 57,8 milijardi dinara, uglavnom zbog ostvarene dobiti i povećanih revalorizacionih rezervi, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image