• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NEMA VIŠE "PREĆUTNOG" RADA OD KUĆE! Darija Kisić najavila - menjaju se PRAVILA, poslodavac će biti dužan da ih poštuje!

Autor Marija Ivetić

Sada je i više nego jasno da rad od kuće nije nešto što traje mesec ili dva, i da to što raste i potreba i broj kompanija koje rade od kuće, mora da se uredi i pravno.

 rad od kuce nove mere koronavirus korona kovid 19 posao online ko radi od kuce darija kisic  Izvor: Kurir/Ana Paunković

Do sada se od kuće radilo "prećutno" u smislu da je to bio isključivo dogovor poslodavca i radnika, a u skladu sa propisanim merama. Sada država namerava da ovaj odnos i uredi , a prvi korak je Vodič za bezbedan i zdrav rad od kuće.

Prvi put ovo je zvanično najavila Darija Kisić Tepavčević, i to rečima da bi poslodavcima i radnicima u narednim nedeljama trebalo da bude olakšano uređivanje rada od kuće. Kako je ocenila, poslodavcima će biti omogućeno da donesu anekse ugovora. Njima bi se precizirala i prava i obaveze, i radnika i poslodavaca.

Možda će vas zanimati

Kako su istakli u Ministarstvu rada, Vodič bi trebalo da, kompanijama koje su obezbedile rad od kuće, omogući praktične smernice za rad kod kuće, a koji je sada postao praksa u mnogim kompanijama

"Poslodavci su dužni da se brinu za sve svoje zaposlene i da, u meri u kojoj je to moguće, obezbede radno okruženje koje je bezbedno i bez rizika po fizičko i psihičko zdravlje. Zato Vodič za bezbedan i zdrav rad pri obavljanju rada od kuće ima za cilj pružanje praktičnih smernica kompanijama koje su za svoje zaposlene primenile rad od kuće tokom 2020. godine", objašnjavaju u ovom ministarstvu i dodaju da Vodič priprema Uprava za bezbednost i zdravlje na radu.

Kako ističu, Vodič će sadržati preporuke za kompanije, uključujući obaveze i odgovornosti poslodavaca i zaposlenih, njihove nedoumice i izazove, i predloge kako rešiti i upravljati tim izazovima. Takođe, sadržaće i predloge obrasca za kompanije kako bi im se omogućilo da formulišu politiku rada od kuće prilagođenu svojim potrebama.

Prema mišljenju poznavalaca radnog prava, ovo bi mogao biti način da se aneksima reguliše opšti rad od kuće, budući da se aneksom može bilo šta iz osnovnog ugovora precizirati.

Prema objašnjenju jednog od stručnjaka za radno pravo, u svakom ugovoru o radu, jedan od obaveznih elemenata je, između ostalog, i mesto obavljanja rada.

"Moguće je da će tim aneksima biti definisan rad od kuće, a ne kao što je to do sada mahom rađeno, da je samo prećutno definisano", naveo je naš sagovornik.

Prema rečima ministarke, poslodavci treba da zaposlenima ponude anekse ugovora o radu kojim će samo ugovoriti mogućnost rada od kuće za jedan period radnog vremena, a u skladu sa odlukom o rasporedu radnog vremena koju donosi poslodavac, koja se donosi u zavisnosti od potreba posla.

Aneksom ugovora o radu treba da se definišu prava zaposlenog za vreme rada od kuće u skladu sa zakonom, koji će se primenjivati kada god zaposleni radi od kuće, dodala je ministarka Kisić Tepavčević.

Jedno od značajnijih pitanja u vezi rada od kuće odnosi se na bezbednost i zdravlje na radu, rekla je Kisić Tepavčević.

Ukazala je da obaveze i odgovornost poslodavca i zaposlenih ostaju da važe i u slučaju rada od kuće, kao i da je uslove vezane za bezbednost i zdravlje na radu teže pratiti i kontrolisati tamo gde je dom istovremeno i kancelarija.

Vodič će biti dostupan na internet stranici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

(Mondo/Blic)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ja

Od marta meseca radim od kuće sa potpisanim aneksom ugovora o radu. Plata mi je apsolutno ista.

Milan

Samo nemojte vi ništa da donosite i uređujete ko boga vas molimo. Niste u stanju semafore da podesite a kamoli da uredite radne odnose.

cmok

Darija, srce moje, e neka si rekla

special image