• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja

Potpisivanjem Dodatnog protokola sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju Srbija od danas unapređuje saradnju i aktivnije se uključuje u rad agencije.

Potpisivanjem Dodatnog protokola sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (MAAE), uz već postojeći Sporazum o vršenju nuklearnih inspekcija, Srbija od danas unapređuje saradnju i aktivnije se uključuje u rad agencije.

Potpredsednik Vlade i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić, i direktor MAAE Mohamed ElBaradej potpisali su Protokol koji, po oceni obojice potpisnika, dokazuje za međunarodna zajednica može da računa na Srbiju u sprečavanju proliferacije i zajedničkoj borbi protiv nuklearnog terorizma.

Potpisivanje dokumenta znači, rekao je Đelić, da je Srbija od danas otvorena za nuklearne inspekcije "u bilo kom momentu i na bilo kom delu svoje teritorije".

Osim potpisivanja dodatnog sporazuma, Đelić i ElBaradej su tokom posete nobelovca Beogradu, razmatrali i dugo godina nerešiv problem izmeštanja istrošenog nuklearnog goriva iz Vinče, i zaključili da je posao gotovo priveden kraju.

Đelić je rekao da od 25 miliona dolara, koliko je potrebno za okončanje "čišćenja" Vinče, ElBaradej je "svojim angažmanom obezbedio pet miliona", i da sada Srbiji nedostaju još samo dva miliona da zatvori finansijsku konstrukciju projekta. IZmeštanje opasnog otpada očekuje se na jesen 2010.godine.

Vinča je zatvorena 1984.godine, i što duže nuklearno gorivo stoji u njoj, to su bezbednosni rizici i opasnost od širenja radioaktivnosti veći, rekao je ElBaradej i dodao da će uložiti dodatne napore da se pomgone Vinči.

Đelić i ElBaradej razgovarali su i upotrebi nuklearne tehnologije za nauku i razvoj, u poljoprivredi, i u zaštiti kulturne baštine, rekao je domaćin. Šef MAAE naglasio je značaj korišćenja nuklearne energije u medicinskoj dijagnostici i terapriji, pre svega kardiologiji i onkologiji.

On je dodao da će agencije uskoro poslati stručnu ekipu da proceni potrebe Srbije u nuklearnoj medicini.

(Beta)


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image