• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kravčenko: Bez drastičnih promena cene goriva

Drastične promene cena naftnih derivata nisu verovatne a NIS će nastojati da se u narednom periodu cene tržišno formiraju, rekao je danas generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

Drastične promene cena naftnih derivata nisu verovatne a Naftna industrija Srbije (NIS) nastojaće da se u narednom periodu cene tržišno formiraju, rekao je danas generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko.

On je na konferenciji za novinare u prostorijama NIS-a precizirao da će se pri tom uzeti u obzir cene ostalih proizvođača u regionu kako bi ta kompanija bila konkurentna, ali da će tržišno formiranje cena goriva ipak biti postepeno.

"Cena goriva se formira tako što se uračuna porez i cena proizvodnje. Mi za porez ne odgovaramo ali ćemo se za cenu koštanja potruditi da ona bude formirana trzišno", naveo je Kravčenko na konferenciji koja je bila posvećena uštedama koje će NIS sprovesti u narednom periodu kako bi poboljšao ekikasnost i rentabilnost kompanije koja je od početka ove godine u većinskom ruskom vlasništvu.

Konkretnije podatke o ceni naftnih derivata NIS će moći da saopšti tek za nekoliko sedmica posle pregovora sa Vladom Srbije koji su u toku.

Prvo tromesečje ove godine NIS je završio sa gubicima od 11 milijardi dinara, uglavnom zbog rezultata poslovanja u januaru i februaru. Glavni razlog je devalvacija dinara u odnosu na dolar ali i velika dugovanja državnih kompanija NIS-u.

Takođe i pad prodaje naftnih derivata od sedam odsto u odnosu na prvi kvartal 2008. uticao je na poslovne rezultate.

Tekuća dugovanja preduzeća u Srbiji prema NIS-u u ovoj godini iznosila su 1,8 milijardi dinara da bi trenutno pala na milijardu dinara. Ta dugovanja bi trebalo da budu namirena do avgusta ove godine kako bi kompanija od drugog tromesečja 2009. poslovala sa dobitkom, naveo je Kravčenko.

Ukupan dug srpskih preduzeća NIS-u iznosi 30 milijardi dinara od čega je dug javnih preduzeća 20 milijardi dinara.

Novi vlasnici NIS-a zadovoljni su saradnjom i dinamikom otplate duga MUP-a i Ministarstva odbrane, kao i otplatom tekućih dugovanja Srbijagasa. Naplaćen je i deo dugova od Elektrana a u toku su pregovori o predstojećoj grejnoj sezoni.

Najveći dužnik NIS-a je pančevačka Petrohemija s dugom od 81 milion evra. Upravni odbor Petrohemije će u dogovoru sa NIS-om predložiti rešenje za to preduzeće "na zadovoljstvo svih pa i kreditora jer NIS smatra da Petrohemija treba da opstane", kazao je Kravčenko.

S druge strane, u NIS-u podvlače da je zbog povećanja akciza za 30 odsto poreski pritisak na NIS porastao tako da je sadašnji iznos obaveza 71 milijarda dinara.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image