• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusi grade gasovod i u Sahari

Nigerija, Alžir i Niger potpisali su u petak sporazum o izgradnji gasovoda preko Sahare, u kojem bi u perspektivi mogao da učestvuje i ruski holding "Gasprom".

Nigerija, Alžir i Niger potpisali su u petak sporazum o izgradnji gasovoda preko Sahare, u kojem bi u perspektivi mogao da učestvuje i ruski holding "Gasprom".

Propusni kapaciteti gasovoda, koji Evropa smatra za jedan od načina diversifikacije energentskih izvora, iznosiće oko 30 milijardi kubnih metara gasa godišnje, prenosi Rojters.

"Imamo iskustva i smatram da nećemo imati problema sa finansiranjem tog projekta, a mislim da neće biti ni problema sa prodajom. Tržište postoji," rekao je ministar energetike Alžira Šakib Helil.

Vrednost projekta procenjuje se na oko 13 milijardi dolara - deset za polaganje cevovoda i tri milijarde za izgradnju skladišta gasa. Gasovod kojim će se ovaj energent dopremati iz Nigerije preko Nigera i Alžira do Evrope biće dug 4.128 kilometara.

Pomoć u realizaciji projekta nigerijskoj državnoj kompaniji NNPC i alžirskoj "Sonatrah" već su ponudili koncerni "Total", "Rojal Dač Šel" i "Gasprom".

Ruski "Gasprom" i NNPC su dogovorili investiranje najmanje 2,5 milijardi dolara u istraživanja i razvoj petrohemijskog sektora Nigerije, najvećeg afričkog proizvođača gasa.

Ovim investicijama je obuhvaćena i izgradnja prvog dela Transaharskog gasovoda.

Interes "Gasproma" za zapadnoafričku zemlju pojedini analitičari obrazlažu nastojanjima ruskog koncerna da održi uticaj na tržištu Evrope.

Za sada, ruski holding podmiruje četvrtinu evropske potrošnje gasa.

Nigerija raspolaže sedmim po veličini dokazanim rezervama prirodnog gasa u svetu, ali nema dovoljno finansijskih sredstava za ulaganja u njihovu eksploataciju.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image