• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mišković ljut na Ljubljanu

Kompanija Delta saopštila je da je iznenađena postupkom gradskih vlasti Ljubljane i tamošnjeg preduzeća Grep, koji su zbog neizmirenih obaveza raskinuli saradnju sa njom i izabrali austrijsku Supernovu za novog partnera u izgradnji centra Stožice u glavnom gradu Slovenije.

Kompanija Delta saopštila je danas da je iznenađena postupkom gradskih vlasti Ljubljane i tamošnjeg preduzeća Grep, koji su zbog neizmirenih obaveza raskinuli saradnju sa njom i izabrali austrijsku Supernovu za novog partnera u izgradnji sportsko-trgovačkog centra Stožice u glavnom gradu Slovenije.

Delti se posebno nije dopalo to što je novi investitor pronađen, iako Grep, koji u ime gradskih vlasti Ljubljane gradi sportski centar Stožice, još nije odgovorio na "ponudu za racionalizaciju" pomenutog projekta.

"U toj ponudi, kao što je javnosti poznato, predložili smo da se izmeni projektno rešenje koje je izrađeno pre izbijanje globalne ekonomske krize i da se na taj način prilagodi novonastalim okolnostima", navodi se u saopštenju Delte.

"Nažalost, na naš predlog... nikada nije odgovoreno. Umesto toga, sada se pristupa uštedama na projektu kroz potpuno nefunkcionalne i neadekvatne izmene", dodaje se.

Delta je nezadovoljna i što ona nije imala mogućnost da za ulog od 2,5 miliona evra postane suvlasnik u Grepu sa 25 odsto udela i da finansiranje izgradnje Stožica izvrši kreditima koje će obezbediti konzorcijum slovenačkih banaka, što je ponuđeno novom investitoru.

Kompanija jednog od najbogatijih Srba Miroslava Miškovića podsetila je da je u projekat Stožice do jeseni 2008. godine uložila blizu devet miliona evra, od čega je Grepu isplaćeno pet miliona evra.

"Da li bismo po istoj logici mogli smatrati da bi sa svojih uplaćenih pet miliona evra i Delta mogla postati vlasnik 50 odsto Grepa, da joj je to ponuđeno?", zapitala se uprava Delte i najavila sudski spor sa slovenačkim partnerom.

"Ističemo da smo iznenađeni postupkom našeg partnera Grepa, a posebno zbog netačnih informacija koje ono plasira u javnosti, čime se nanosi velika šteta poslovnom ugledu Delte... Zbog takvog odnosa prinuđeni smo da zaštitu ugleda i finansijskih interesa obezbedimo svim pravnim i zakonom predviđenim sredstvima", navodi se.

Slovenački partneri su prvobitni sporazum o izgradnji Stožica raskinuli zato što im Delta nije uplatila drugu tranšu od 19 miliona čime je, prema njihovom mišljenju, jednostrano odstupila od projekta.

"Sa isplatom preostalog iznosa iz ugovora zastalo se do okončanja pregovora o daljim koracima, u uslovima bitno promenjenih okolnosti izazvanih globalnom ekonomskom krizom", navela je danas Delta.

Prvobitna vrednost projekta Stožice iznosila je 242,5 miliona evra, ali je posle nekoliko racionalizacija troškova smanjena na nešto više od 200 miliona evra.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image