• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemljište i objekti IMT na prodaju (VIDEO)

Mlađan Dinkić najavio je da će zemljište i objekti u vlasništvu "Industrija motora i traktora" biti prodati naredne godine kao komercijalni placevi za izgradnju stanova.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić najavio je u ponedeljak da će zemljište i objekti u vlasništvu "Industrija motora i traktora" (IMT) biti prodati naredne godine kao komercijalni placevi za izgradnju stanova.

"Kupcu nekretnine ćemo ostaviti i sve dugove IMT i IMR tako da onaj ko kupi lokaciju moraće da preuzme obaveze", rekao je Dinkić i dodao da će se novac dobijen od prodaje iskoristiti za modernizaciju i preseljenje fabrike.

On je, nakon obilaska fabrike IMT-a, novinarima rekao da Srbija zaslužuje da ima jednu modernu domaću fabriku traktora.

"S obzirom da je Srbija poljoprivredna zemlja, siguran sam da će vlada Srbije uložiti napor da napravimo modernu domaću fabriku traktora. Spojićemo IMT i IMR, uraditi preseljenje, ne samo mašina, već će biti investiranja u potpuno novu opremu i tehnologiju", kazao je Dinkić.

On nije precizirao kada bi se to premeštanje moglo dogoditi, ali je najavio da će nova fabrika verovatno imati proizvodnu kooperaciju sa beloruskim partnerom, koji će sklapati veće modele traktora.

Kako je rekao, beloruskom proizvođaču traktora je ponuđen ugovor o poslovno-tehničkoj koopreraciji, odnosno sklapanju beloruskih traktora na lokaciji fabrike u Rakovici, po modelu saradnje Zastave i Fijata.

Prema njegovim rečima, kada se vide efekti te saradnje, razmotriće se strateško partnerstvo sa tom kompanijom.

On je naveo da je poslednjih meseci fabrika podigla proizvodnju, zahvaljujući merama vlade.

"Ponudili smo poljoprivrednicima popust od 2.000 evra za kupovinu domaćih traktora IMT i IMR i, kako smo obavešteni, ove godine će biti proizvedeno ukupno 2.500 traktora, što je tri puta više nego prošle godine", rekao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući programu subvencionisanja kupovine traktora, upošljeno je više od 200 kooperanta i uposleno više od 12.000 radnika.

"Godine su teške, ali pokazuje se da ako obezbedimo odgovarajuću tražnju kroz popuste da je moguće povećati proizvodnju", rekao je Dinkić i dodao da se iz rukovodstva za jesen najavljuju i povećanje plata, ako fabrika nastavi ovim tempom.



Do kraja godine planirana je proizvodnja od oko 350 traktora mesečno.

Od ukupne proizvodnje traktora, 1.700 traktora će ići u domaću prodaju, a 800 u izvoz, i očekuju se ukupni prihodi od prodaje u iznosu od 22 miliona evra.

Deo ovogodišnje proizvodnje, oko 500 traktora, kako je najavljeno, biće izvežen u Republiku Srpsku, na osnovu Sporazuma koji je potpisan u junu ove godine.

Dinkić je naveo da će buduća nova fabrika biti u državnom vlasništvu, sve dok joj se ne pronađe novi strateški partner.

Ministar je rekao da se u fabrici prijavilo 350 radnika za dobrovoljni socijalni program, i to je uglavnom reč o radnicima koji su pred penzijom, ali i najavio i mogućnost zapošljavanja mladih kadrova u fabrici.

U vlasništvu "IMT" je plac od 35 hektara, na kojem je nekoliko hala i poslovnih objekata na Novom Beogradu.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image