• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cvetković: Dotakli smo dno, sad ide nabolje

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je Srbija u okviru ekonomske krize već dotakla dno i da se sada ide polako na gore, odnosno da se situacija poboljšava.

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je Srbija u okviru ekonomske krize već dotakla dno i da se sada ide polako na gore, odnosno da se situacija poboljšava.

"Da li ćemo opet da se vratimo na dno, to još niko ne zna. Ja sam optimista i mislim da nećemo. Svi naši napori su urodili plodom i mi se sada nalazimo u mnogo boljoj situaciji", rekao je Cvetković gostujući na Radio-televiziji Srbije.

Dodao je da sloma srpske privrede neće biti, jer "nije slom nešto što pada s neba".

Cvetković je rekao da će se na sastanku sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda u avgustu razgovarati o povećanju deficita budžeta.

On je dodao da će srpska strana insistirati da se plate i penzije ne smanjuju, kao i da ne treba povećavati porez na dodatu vrednost.

Premijer je kazao da pad bruto društvenog proizvoda može da bude manji od 3,5 odsto kako se procenjuje, jer postoje indicije da će poljoprivreda, za razliku od industrije, imati pozitivnu stopu rasta.

Najteži trenuci od kada je formirana ova vlada su, kako tvrdi, bili krajem prošle godine, kada je zabeležen drastičan pad industrijske proizvodnje, kada su povučene ogromne količine stare devizne štednje iz banaka i kada je dinar devalvirao.

Cvetković je ukazao da je vlada odmah preduzela mere da spreči taj negativan trend, pa je umesto povlačenja deviza iz banaka u proteklih pet meseci zabeležen rast štednje koji sada iznosi više od 200 miliona evra.

On je rekao da još nije vraćena kompletna suma novca koja je povučena iz banaka i da će za to biti potrebno još šest meseci.

Osim toga, naveo je on, stabilizovan je i kurs dinara, pa Narodna banka Srbije u proteklih nekoliko meseci nije morala da interveniše na deviznom tržištu.

Osvrćući se na blokade puteva i pruga po Srbiji, Cvetković je kazao da apsolutno ne odobrava takav vid protesta radnika. On je najavio da će država razmotriti načine kako može da spreči te blokade, kao i da će pomoći socijalno ugroženim građanima na osnovu jasno utvrđenih kriterijuma.

"Neće nikome da se pomogne zato što je izašao na put, nego zato što je zadovoljio kriterijume da treba da mu se pomogne, poput toga da nema od čega da živi", istakao je Cvetković.

Premijer je podsetio da su ključni principi formiranja vlade bili evropske integracije, očuvanje teritorijalnog integriteta, borba protiv korupcije i bolji život građana.

On je ukazao da se u vreme formiranja vlade očekivalo da će najveći iskorak biti napravljen u okviru četvrtog principa, ali je onda svetska ekonomska kriza ušla i u Srbiju.

Kada je reč o procesu evropske integracije, Cvetkovićje ocenio da je pomak načinjen u okviru vizne liberalizacije između Srbije i Evropske unije.

On je kazao da je gotovo siguran da će do kraja godine biti ukinute vize EU prema građanima Srbije.

Osvrćući se na princip očuvanja teritorijalnog integriteta zemlje, Cvetković je rekao da je jedan od velikih diplomatskih uspeha vlade bilo izglasavanje rezolucije Srbije u Generalnoj skupštini UN da se od Međunarodnog suda pravde zatraži mišljenje o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

Premijer je u intervjuu kazao i da Vlada Srbije nije "meka", da je stabilna, da će ispuniti četvorogodišnji mandat i da je ne mogu destabilizovati nove koalicije koje bi mogle da se fomiraju u opštinama Vožovac i Zemun, gde su nedavno održani vanredni lokalni izbori.

(Beta)



Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image