• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stop nemaru poslodavca i "rupama" u stažu

Precizni podaci o broju radnika kojima poslodavci ne uplaćuju redovno staž ne postoje, ali se nezvanično pominje cifra od 60.000 do 70.000 zaposlenih! Oni bi mogli da budu "precrtani" sa spiska zaposlenih s "rupom" u stažu možda već sledeće godine.

Precizni podaci o broju radnika kojima poslodavci ne uplaćuju redovno staž ne postoje, ali se nezvanično pominje cifra od 60.000 do 70.000 zaposlenih! Oni bi mogli da budu "precrtani" sa spiska zaposlenih s "rupom" u stažu možda već sledeće godine.

Potpredsednik Vlade Mlađan Dinkić predložio je sledeći model: banke treba da kontrolišu da li poslodavci uplaćuju staž radnicima, a firme koje nisu uplatile doprinose sa svog računa ne bi mogle da podižu novac ni za plate, niti za druge izdatke. Dinkić veruje da bi ovakva mera trebalo da startuje od naredne godine, a dodaje da konkretna rešenja sprema Ministarstvo za rad.

”Nameravamo da od 1. januara 2010. godine dobijemo "čistu" situaciju u državnim, društvenim, ali i privatnim firmama”, objašnjavaju u Ministarstvu ekonomije. ”Kako će se kontrolisati uplate doprinosa, međutim, tek će biti utvrđeno. Najverovatnije će sve poslovne banke biti povezane u sistem kontrole, koji će koordinirati Narodna banka Srbije.

Nije jasno po kojim propisima će država "naterati" poslovne banke da kontrolišu svoje klijente, posebno što ograničavanje prometa nije u njihovom interesu. Zasad nije precizirano ni šta, osim blokade računa, čeka poslodavce koji budu ignorisali svoje obaveze prema zaposlenima.

”Za kontrolu obračuna i plaćanja nadležna je Poreska uprava, a ne mi”, rečeno je “Novostima” u Ministarstvu za rad. ”Iako je staž do 2003. godine povezan posebnim zakonom, nije nađeno trajno rešenje. Od tada, problem je rešavan od preduzeća do preduzeća. U nekoliko navrata organizovali smo sastanke sa Poreskom upravom i PIO fondom da bismo pojačali kontrolu naplate doprinosa. Poreska uprava nije našla način da to reši.

Iz Ministarstva rada poručuju da povezivanje staža nije samo njihov, već problem cele vlade. Novac će morati da se izdvoji iz budžeta, a procenjuje se da je reč o milijardama dinara.

”Nepovezan staž je ogroman problem, posebno za ljude koji zbog nemara poslodavaca ne mogu u penziju” kaže Slavica Savić, sekretar veća Saveza samostalnih sindikata Srbije i član UO Penzijskog fonda. ”Ne znamo koliko ih je tačno, ali, ako za 30.000 zaposlenih u državnim i društvenim preduzećima nije uplaćeno zdravstveno osiguranje, pretpostavljamo da je isto i za uplate PIO fondu. Tu su još privatizovane firme i one u stečaju, gde bi moglo biti još 10.000 ljudi, dok bi u privatnom sektoru moglo da bude oko 30.000 zaposlenih sa istim problemom.”

Slavica Savić smatra da država treba da "poveže" godine staža, a da dugove naplati od preduzeća, jer "radnici nisu mogli da utiču na poslodavca da ispunjava zakonske obaveze". Zato, obično, tek pred penziju primete da im manjka staž.

Država je pre tri godine organizovala veliku akciju povezivanja staža ostvarenog do 2003. godine. Tada je, prema podacima PIO fonda, zahteve za povezivanje staža podnelo oko 360.000 ljudi, a pozitivno rešenje dobilo je njih 264.000. Radnicima je uplaćeno 556.000 godina radnog staža, što je državu koštalo 18,6 milijardi dinara.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image