• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dopunom Zakona o radu više radnih mesta

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je da se predloženim dopunama Zakona o radu štite zaposleni kroz očuvanje radnih mesta, a da se poslodavcima omogućava da smanje troškove rada.

Ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je danas da se predloženim dopunama Zakona o radu štite zaposleni kroz očuvanje radnih mesta, a da se poslodavcima omogućava da u uslovima smanjenog obima posla smanje i troškove rada.

Ljajić je kazao da je bez posla, prema podacima sindikata, od 2000. godine do sada ostalo 300.000 radnika, a da je sada u odnosu na decembar 2008. godine 40.000 ljudi više nezaposleno i da se prosečno mesečno otpušta oko 2.500 radnika.

"To su sve orijentacioni podaci i ovim različitim merama pokušavamo da smanjimo otpuštanja po osnovu tehnološkog viška ili posledica krize", rekao je Ljajić novinarima u parlamentu.

Ljajić je rekao da Predlog zakona o dopunama Zakona o radu, o kome poslanici danas vode raspravu, predviđa da se uz saglasnost nadležnog ministra produžava trajanje plaćenog odsustva.

Prema njegovim rečima, po važećem zakonu bilo je dozvoljeno poslodavcu da zaposlenog upućuje na plaćeno odsustvo u trajanju od 45 dana tokom kalendarske godine, a sada će biti moguće da ga uputi i na duže.

U tom slučaju poslodavac je dužan da isplaćuje zaposlenom naknadu u iznosu od 60 posto zarade ostvarene u poslednja tri meseca, uz to da ta zarada ne sme biti manja od minimalne zarade utvrđene zakonom.

"To je samo jedna mera koja neće rešiti sve probleme koje imamo u priveredi, nećemo rešiti problem otpuštanja radnika, ali u svakom slučaju u jednom broju firmi će ovaj zakon poslužiti da očuva postojeći nivo zaposlenosti", rekao je ministar.

On je dodao da je predložena mera privremenog karaktera koja se odnosi na period krize.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image