• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potpisan sporazum o kreditu za Koridor 10

Ministarka Diana Dragutinović i šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Sajmon Grej potpisali Sporazum o zajmu od 388 miliona dolara za projekat izgradnje autoputa Koridor 10. Međunarodni tender biće raspisan do kraja jula.

Ministarka finansija Diana Dragutinović i šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Sajmon Grej potpisali su danas u Vladi Srbije Sporazum o zajmu od 388 miliona dolara za projekat izgradnje autoputa Koridor 10.

Dragutinovićeva je posle potpisivanja sporazuma izjavila da je period trajanja kredita 20 godina, period mirovanja osam godina, a kamatna stopa šestomesečni libor minus 0,05 odsto.

Ona je izrazila nadu da će Srbija uskoro i sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Evropskom investicionom bankom potpisati slične zajmove, ističući da odobravanje sredstava za Koridor 10 i u kriznim vremenima jeste dokaz da je to dobar projekat.

Grej je naglasio da je sada na potezu srpski parlament da ratifikuje zajam i omogući da radovi počnu pre zime.

On je istakao da ovaj projekat uvodi dvostepeni postupak tehničke revizije, što će osigurati da se novac iz kredita troši za ono za šta je namenjen.

Grej je ocenio da će izgradnja Koridora 10 doprineti bezbednijem, bržem i jeftinijem transportu i da će omogućiti otvaranje novih radnih mesta i pomoći građevinskim firmama da dodatno prošire delatnost.

Potpisivanju su prisustvovali potpredsednik Vlade Srbije i ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić, ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, pomoćnik ministra finansija Zoran Ćirović i član Upravnog odbora preduzeća "Koridor 10" Nenad Ivanišević.

Odbor izvršnih direktora Svetske banke odobrio je 9. jula kredit od 388 miliona dolara Srbiji za projekat autoputa Koridor 10, što je do sada najveći zajam te međunarodne finansijske institucije odobren Srbiji, kojim će se finansirati izgradnja tri deonice na tom panevropskom koridoru.

Projektom, koji će finansirati Svetska banka, predviđena je izgradnja tri deonice auto-puta na Koridoru 10, poboljšanje sigurnosti na putevima i bolje upravljanje sektorom transporta.

Projekat ima četiri komponente - izgradnju dve sekcije auto puta M1 prema Makedoniji u dužini od 31,6 kilometara između Grabovnice i Grdelice (5,6 km), i između Vladičinog Hana i Donjih Neredovaca (26,4 km), zatim deonice auto-puta M1 ka Bugarskoj od Niša do Dimitrovgrada, kao i izgradnju 8,67 km auto-puta oko Dimitrovgrada.

Ugovor o kreditu Svetske banke podrazumeva i komponentu "sigurnost na putevima", koja će podržati primenu novog Zakona o bezbednosti saobraćaja, razvoj nacionalne strategije o bezbednosti saobraćaja i izradu standarda za merenje bezbednosti saobraćaja.

Međunarodni tender za Koridor 10 do kraja jula

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije Mlađan Dinkić najavio je da će, posle današnjeg potpisivanja Sporazuma o kreditu sa Svetskom bankom od 388 miliona dolara, biti raspisan međunarodni tender do kraja jula, a prvi radovi na delu Koridora 10 oko Dimitrovgrada trebalo bi da počnu u novembru.

Dinkić je naveo da je kredit Svetske banke pojedinačno najveći iznos zajma te međunarodne finansijske institucije ikada odobren našoj zemlji i podsetio da je kreditom Svetske banke svojevremeno izgrađen autoput Beograd- Zagreb u bivšoj SFRJ, što je ujedno sada jedini pravi autoput u Srbiji.

"O kvalitetu projekta Koridora 10 govori činjenica da je Svetska banka odobrila da se međunarodni tender raspiše po skraćenoj proceduri, a to znači da neće biti predkvalifikacionog postupka, već će zainteresovane kompanije imati rok od pet nedelja da dostave dokumentaciju", rekao je Dinkić.

Odgovarajući na pitanje novinara, koliko će koštati izgradnja Koridora 10 kroz Srbiju i kada će biti završen, Dinkić je ponovio da će biti obezbeđeni strani krediti u ukupnom iznosu od 1,2 milijarde evra, od čega će Evropska investiciona banka obezbediti između 600 i 700 miliona evra, Evropska banka za obnovu i razvoj oko 150 miliona evra, Svetska banka oko 275 miliona evra, a grčka vlada iz Helenik plana oko 100 miliona evra.

"Rok za izgradnju Koridora 10 biće dve i po godine" rekao je Dinkić.


(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image