• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STO: Ekonomska kriza daleko od završetka

Globalna ekonomska kriza je daleko od završetka, a samo mali broj zemalja je odustao od opasnih protekcionističkih mera koje su uvele kao odgovor na njeno izbijanje, upozorio je generalni direktor Svetske trgovinske organizacije (STO) Paskal Lami

Globalna ekonomska kriza je daleko od završetka, a samo mali broj zemalja je odustao od opasnih protekcionističkih mera koje su uvele kao odgovor na njeno izbijanje, upozorio je generalni direktor Svetske trgovinske organizacije (STO) Paskal Lami.

On je u obraćanju predstavnicima 153 članice STO u Ženevi rekao u ponedeljak da dažbine na uvoz i druga ograničenja na granicama dovode do zatvaranja tržišta i uzrokuju dalje teškoće u vreme smanjene tražnje.

"Za sada nema indicija da vlasti smanjuju ili ukidaju mere koje su ranije uvele zbog krize, a koje ograničavaju ili narušavaju trgovinu", rekao je Lami.

On je predočio da se za sada ne može govoriti o "izbijanju visokointenzivnog protekcionizma", dodajući da je, međutim, povećana mogućnost proširenja trgovinskih nesporazuma, restrikcija od strane regulatorskih službi i sankcija ukoliko nepravične barijere ostanu na snazi.

Lami je ocenio da je trenutno nemoguće reći da li mere podrške bankama, osiguravajućim kompanijama, proizvođačima automobila i drugim ključnim sektorima razvijenih zemalja, u kojima je i počela kriza, narušavaju međunarodne propise time što uništavaju konkurenciju.

Prema njegovim rečima, još je suviše rano da se računa na ekonomski oporavak.

"Ja bih se uzdržao od prevelikog optimizma. Mada finansijska tržišta pokazuju znake stabilizacije, kriza je još daleko od završetka, pre svega u mnogim zemljama u razvoju koje tek sada počinju da osećaju njen puni uticaj na trgovinu i ekonomski rast", rekao je Lami.

Generalni direktor STO je ukazao da bi globalni trgovinski sporazum u okviru Runde iz Dohe donosio svetskoj privredi dodatnih 130 milijardi dolara godišnje.

Kao i prethodni sporazumi STO, kao što je Urugvajska runda, Runda iz Dohe zahteva potpuni konsenzus u svim područjima pregovaranja da bi sporazum bio postignut.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image