• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

(Ne)prihvatljiva ponuda za Beogradski sajam

Direktor Beogradskog sajma ocenio da je neprihvatljiva ponuda koju je za to preduzeće dao konzorcijum Rimini - Verano motors. U konzorcijumu tvrde da im nije bila namera da provociraju.

Generalni direktor Beogradskog sajma Anđelko Trpković ocenio je danas da je neprihvatljiva ponuda koju je za to preduzeće dao konzorcijum italijanskog Sajma Rimini i beogradske firme Verano motors.

Predsednik konzorcijuma Sajma Rimini i Verano motorsa, koji je dao ponudu za sajam, Lorenco Kanjoni izjavio je da namera ponuđača nije bila da sa cenom od 1,8 miliona evra nekoga uvredi ili provocira i da je spreman da započne pregovore sa Agencijom za privatizaciju.

Konzorcijum je za kupovinu 70 odsto kapitala Beogradskog sajma ponudio cenu koja je daleko ispod vrednosti kompanije, rekao je Trpković agenciji Beta.

On nije želeo da procenjuje kolika je realna cena Beogradskog sajma, navodeći da su za to zaduženi privatizacioni savetnici, ali je istakao da su podaci o poslovanju preduzeće najbolji pokazatelj njegove tržišne vrednosti, pogotovo u 2008. godini koja je bila rekordna.

Prošle godine je profit Beogradskog sajma, kako je rekao, bio 160 miliona dinara, a promet 1,4 milijarde dinara.

"Na manifestacijama koje su prošle godine organizovane na Beogradskom sajamu učestvovalo je 6.000 izglagača koji su se predstavili na 220.000 kvadrata zatvorenog izložbenog prostora", naveo je Trpković i naglasio da se od 2004. godine skoro udvostručio promet na sajmu.

Njegova je procena da postoje svi uslovi da se Beogradski sajam i ubuduće razvija i da još bolje posluje.

"Očekujem da Agencija za privatizaciju, u skladu s propisima, okonča tender za Beogradski sajam, nakon čega će ministarstva ekonomije i trgovine napraviti plan budućeg razvoja kompanije, koja ima veliki potencijal i značaj za srpsku privredu", naglasio je Trpković.

I u Ministarstvi ekonomije Beti je rečeno da je ponuda za Beogradski sajam neprihvatljiva u odnosu na procenjenu vrednost kompanije, ali da će o njoj odlučivati tenderska komisija.

Procenjana vrednost Beogradskog sajma, kao navode u tom ministarvu, kreće se u rasponu od 27 do 40 miliona evra.

Pored cene od 1,8 miliona evra za 70 odsto kapitala Beogradskog sajma, taj konzorcijum je prihvatio obavezu da investira 35 miliona evra i finansira minimalne obaveze iz socijalnog programa.

To je bila jedina ponuda na tenderu za prodaju Beogradskog sajma, objavljenog u decembru prošle godine.

Kupovina Beogradskog sajma bila bi prva te vrste za Sajam Rimini, koji sa Verano motorsom ima ravnopravno učešće u konzorcijumu.

Beogradski sajam se prostire na ukupno 22 hektara, poseduje objekte površine od 106.241 kvadrata, u okviru kojih je i šest sajamskih hala.

Kanjoni: Nismo hteli da provociramo

Predsednik konzorcijuma Sajma Rimini i Verano motorsa Lorenco Kanjoni izjavio je da namera ponuđača nije bila da sa cenom nekoga uvredi ili provocira i da je spreman da započne pregovore sa Agencijom za privatizaciju.

"Nemamo nameru da uvredimo ili provociramo našom ponudom za privatizaciju Beogradskog sajma. Spremni smo da započnemo najuspešnije pregovore, ali prepreke nisu samo ekonomske prirode", navodi se u saopštenju Kanjonija.

Kanjoni, koji je predsednik Sajma Rimini, priznao je da je početna cena od 1,8 miliona evra za 70 odsto kapitala Beogradskog sajma niska, ali je istakao da bi se, pored cene, pregovaralo i o "drugim aspektima koji jako utiču na procenu Beogradskog sajma".

"Posebno očekujemo odgovore u vezi sa aktuelnim preprekama, koji se tiču Beogradskog sajma, a koje u suštini menjaju njegovu vrednost.

Ukoliko bi se te prepreke otklonile, svakako bismo mogli započeti razumne i konkretne pregovore", naveo je Kanjoni ne precizirajući o kakvim se preprekama radi.

On je dodao da se nada da će pregovori moći da počnu što pre jer interes ponuđača za Beogradski sajam ima "strateški karakter" i da njegovi planovi premašuje ono što je traženo tenderom.

Kanjoni je objasnio da je namera konorcijuma Rimini-Verano da poveća broj međunarodnih sajmova u Beogradu, a da bi se to postiglo, kako je dodao, "beogradska sajamska četvrt mora da postane elegantan i funkcionalan centar, osmišljen prema najvišim evropskim standardima".

Rimini: Ponuda za Sajam dobra za Srbiju

Konzorcijum je saopštio da predviđa investicije u to preduzeće koje će Beogradu i Srbiji godišnje obezbeđivati prihode od nekoliko stotina miliona evra.

"Takse, porezi, prihodi od poslova sklopljenih na sajmu, troškova budućih izlagača i gostiju, kao i ostali neposredni prihodi samo su deo ukupnih prihoda za Beograd i Srbiju", istakao je portparol konzoricijuma Rimini-Verano Mark Pulen.

On je naveo da će tokom gradnje novih sajamskih hala biti uposleni domaći građevinski kapaciteti, koji su jedan od najvažnijih privrednih sektora, a upravo sada snažno su pogođeni krizom.

Pulen je dodao da će tokom obnove i izgradnje novih sajamskih hala biti otvorene stotine novih radnih mesta, a u kompletnom opremanju Beogradskog sjama biće iskorišćena domaća pamet i industrija.

Za srpsku privredu, prema njegovim rečima, Italija, gde je Sajam Rimini treći po veličini, može da bude kapija za izlazak u Evropu.

(Beta/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image