• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jat ne veruje obećanjima (VIDEO)

Srpski avioprevoznik Jat Airways saopštio je u utorak da nije dobio dovoljne garancije hrvatskih vlasti da bi održavao sezonsku liniju Beograd-Dubrovnik.

Srpski avioprevoznik Jat Airways saopštio je u utorak da nije dobio dovoljne garancije hrvatskih vlasti da bi održavao sezonsku liniju Beograd-Dubrovnik.

"Obećanje hrvatske strane da je spremna da Jatu izda privremene dozvole za letove prema Dubrovniku nije dovoljna garancija da Jat po drugi put ove sezone investira u marketinško-komercijalnu pripremu tih letova", rečeno je agenciji Beta u "Jat ervejzu".

Kako navode, uz puno razumevanje potreba hotelijerske i turističke privrede Dubrovnika Jat mora da vodi računa i o komercijalnim aspektima poslovanja.

Nakon pregovora predstavnika Srbije i Hrvatske o saobraćaju ranije danas saopšteno je da će Jat dobiti privremenu dozvolu za let do Dubrovnika čim je ponovo zatraži.

Državni sekretar za aviosaobraćaj Srbije Miodrag Miljković kazao je na konferenciji za novinare da je postignut dogovor da vazduhoplovne vlasti Srbije i Hrvatske garantuju avioprevoznicima obe države izdavanje privremenih dozvola za letove do potpisivanja bilateralnog sporazuma o vazdušnom saobraćaju.

Miljković je rekao da će linije u aviosaobraćaju između Srbije i Hrvatske zavisti isključivo od komercijalnih intereša Jat ervejza i hrvatskog avioprevoznika Kroacija erlajnsa (Croatia Airlines).



Kako je naveo, na sastanku je dogovoreno da "se u najkraćem mogućem roku pokrene procedura za zaključivanje sporazuma između dve države, u duhu Sporazuma o zajedničkom evropskom vazduhoplovnom području koji su obe zemlje ratifikovale".

Miljković je dodao da će nakon potpisivanja sporazuma postojati "mnogo širi model i avioprevoznici će moći da lete po standardima koji će biti bliski Sporazumu o otvorenom nebu".

Srpska državna aviokompanija zatražila je u dva navrata od hrvatskih vazduhoplovnih vlasti dozvole za letove od Beograda do Dubrovnika tokom letnje turističke sezone, ali je dobila dozvole samo za dva leta, 2. i 6. jula.

Ambasador Hrvatske u Srbiji Željko Kuprešak kazao je da će pitanje ulaska u vazdušni prostor Srbije prilikom korišćenja aerodroma u Osijeku biti rešeno u ponedeljak, 20. jula, kada će u Beograd doći delegacija Kontrole leta Hrvatske.


Načelnik Uprave vazdušnog saobraćaja Hrvatske Jure Šarić kazao je da Kroacija erlajns za sada nije pokazao interesovanje za letove u Srbiji.

"Za sada nemamo najava niti zahteva na tu temu. Ukoliko operateri pokažu interesovanje obratiće se vazduhoplovnom vlastima i razmatraće se taj zahtev", kazao je on.

Ministar infrastrukture Srbije Milutin Mrkonjić kazao je da su se delegacije Srbije i Hrvatske dogovorile da dve zemlje "zajedno nastupaju pred međunarodnim institucijama, pre svega evropskim, u realizaciji Koridora 10 i drugih projekata iz oblasti saobraćaja".

Na sastanku je dogovoreno da Srbija i Hrvatska do 15. oktobra razmene po 5.000 dozvola za drumski transport robe i da hrvatska strana razmotri zahtev Srbije da dobije još 15.000 dozvola, a konačni kontingent dozvola za ovu godinu biće utvrđen na sastanku Mešovite komisije.

U saopštenju sa sastanka navodi se da će se razmotriti uspostavljanje železničkog putničkog saobraćaja na liniji Bogojevo-Erdut.

Dogovoreno je da se 26. avgusta u Hrvatskoj održi sastanak delegacija Srbije i Hrvatske na kojem će biti usaglašen tekst bilateralnog Sporazuma o plovodbi i plovnim putevima na unutrašnjim vodama i njihovom tehničkom održavanju.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image