• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gradnja jeftinih stanova u deset gradova

U deset gradova u Srbiji tokom sledeće godine biće sagrađeno najmanje 5.000 neprofitnih stanova čiji će kvadrat koštati između 570 i 770 evra, piše "Blic" u svom izdanju od srede.

U deset gradova u Srbiji tokom sledeće godine biće sagrađeno najmanje 5.000 neprofitnih stanova čiji će kvadrat koštati između 570 i 770 evra, piše "Blic" u svom izdanju od srede.

Plan je da se u narednim godinama taj broj popne i na 20.000 stanova godišnje. Još nije razmatrano koje će sve kategorije stanovništva moći da učestvuju na konkursu za kupovinu.

Pre nego što Vlada Srbije usvoji program za izgradnju neprofitnih stanova svoje mišljenje o njemu moraju da daju i ministarstva ekonomije i finansija, koja će pregovarati sa bankama i građevinskim firmama, ali i utvrditi način na koji će se ovaj projekat finansirati.

Na stolu radne grupe koju čine predstavnici Ministarstva za životnu sredinu i prostorno planiranje, projektanti, predstavnici građevinske industrije i privrednih komora trenutno su tri modela finansiranja.

Najmanje je verovatan onaj po kome će se sredstva za ovaj projekat obezbediti iz budžeta Republike Srbije.

Druga opcija je da se novac za masovnu stanogradnju pribavi emisijom hartija od vrednosti, dok bi se po trećoj varijanti ovaj projekat finansirao iz kreditnih aranžmana.

Sagovornik "Blica" tvrdi da su banke zainteresovane da obezbede povoljnije kredite za potencijalne kupce, jer je i u njihovom interesu da bude oživljena stanogradnja.

"I država će morati da poveća subvencije za stambene kamatne stope, kako bi ovaj projekat uopšte i bio moguć. Takođe, očekujemo da nam lokalne samouprave izađu u susret i daju placeve, pa čak i po cenu gubitka nekih prihoda", kaže sagovornik "Blica".

Po projektu na kome radi Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, cena kvadrata neprofitnih stanova ići će do 770 evra, a zavisiće pre svega od lokacije na kojoj se stan bude nalazio.

Niže cene će biti obezbeđene time što će se država odreći profita koji bi imala kao investitor i zato što će stanovi da budu građeni po izvođačkoj ceni.

Ideja je i da se sa opštinama, gradskim vlastima u Beogradu i Vojskom Srbije napravi dogovor da snize naknade za uređenje građevinskog zemljišta.

Od najviše deset gradova u kojima će se graditi neprofitni stanovi za sada je izvesno samo sedam. Pored Beograda, plan je da se stanovi grade i u Novom Sadu, Kragujevcu, Subotici, Nišu, Kraljevu i Kruševcu.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image