• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AUTO VAM JE BIO CELU NOĆ NAPOLJU? Pre nego što sednete za volan, nikako se ne pridržavajte STARE NAVIKE!

Autor Marija Ivetić

Prve obilnije snežne padavine signal su za sve učesnike u saobraćaju da treba da se prebace na zimski način razmišljanja.

 sneg auto voznja po snegu zamrznuti auto vozaci saveti Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Sneg je konačno napadao širom zemlje, obradovao mališane i ljubitelje zimskih čarolija, ali doneo i niske temperature, kao i probleme vozačima. Mnogi koji jutros kreću na posao automobilom imaće veliki posao pre nego što sednu za volan.

Jedan od glavnih problema kada su temperature ispod nule predstavljaju brave na automobilu, jer nije potrebno puno vremena da se zalede.

Potrebno je samo malo vode da se brava zamrzne, pa da ujutro ne možete da uđete u svoj automobil. To može da se desi ako vam je auto bio napolju po zimi cele noći ili ste ga oprali neposredno pre pada temperature. Ukoliko pri ruci nemate specijalno sredstvo za odleđivanje, ovo trikovi vam mogu biti od pomoći.

Sredstvo za dezinfekciju ruku

Mnogi od nas, posebno žene, nose u torbi bočicu sa gelom za dezinfekciju ruku. Ono može da vam pomogne da se izvučete iz situacije sa zaleđenom bravom. Jedinjenja u sredstvu za dezinfekciju ruku koji uništavaju mikrobe, takođe smanjuju tačku smrzavanja vode i mogu da otope led unutar brave u roku od nekoliko sekundi.

Da biste odmrzli bravu jednostavno premažite ključ sa sredstvom za čišćenje ruku i lagano ubacite ključ u bravu ali nemojte da forsirate pritisak. Poslednje što želite je da slomite ključ ili da vam ostane slomljen u bravi. Dakle, ako vidite da ključ neće da uđe u bravu, lagano ga gurajte, navodi Firestone Complete Autocare.

Ako ste uspeli da ga ubacite u bravu, ostavite ga 30 sekundi u bravi da alkohol odradi svoj posao. Nakon toga probajte da okrente ključ i otvorite vrata.

Zagrevanje ključa i ostali trikovi

Možete da zagrejate ključ sa upaljačem ili šibicom, ali vodite računa da ključ ne bude vreo već samo topao na dodir i pazite dok grejete ključ da plamen ne bude blizu ključa da ne bi oštetio plastični deo ključa i elektroniku u njemu.

Druga opcija je da uzmete iz kuće slamčicu, da je skratite, stavite preko brave i da duvate topao vazduh u cilindar. Treći način je moguć samo ako vam je auto u dvorištu i možete da dovučete produžni kabl kako bi uključili fen za kosu i sa njim odledili bravu.

Takođe, pokušajte da pritisnete vrata. Pritisak bi trebalo da razbije led koji se nahvatao oko vrata i da vam omogući njihovo otvaranje.

Nikada ne koristite toplu vodu

Omiljeni "trik" većine vozača je vrela voda koja će odmrznuti bravu u tom trenutku ali to nikako nije najbolje rešenje. Ona zapravo može da ošteti bravu i elektronski mehanizam u njoj, a oštetiće i plastične delove na vratima. Osim toga, kada se bude ohladila opet će da vam zamrzne bravu.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo)

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mit

A sta kad mi vrata zalede? Ne otkljucavam kljucem nikad,ali prekjuce sam jedva vrata otvorio. Neki savet bi mi dobrodošao.

MiKajlo

@Mit Kupite tečni glycerin u apoteci I namažete gume oko vrata...neće se smrzavati I zalepiti vise..! naravno, prethodno ih lepo operite od prašine koja se nataložila

Serbia forever

Obavezno očistite prednju masku od snega. Ako nema slobodan prolaz za vazduh, automobil može da prokuva, čak i dok vam automobil radi u leru, dok čistite sneg. Mnogi tako voze automobil ovih dana, a ne obraćaju pažnju na to.

special image