• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ustavni sud o energetskom sporazumu s Rusijom

Ustavni sud Srbije razmatraće ustavnost odredbi energetskog sporazuma Srbije i Rusije u četvrtak.

Ustavni sud Srbije razmatraće ustavnost odredbi energetskog sporazuma Srbije i Rusije u četvrtak.

Reč je o sporazumu o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede, koji je Skupština Srbije ratifikovala u septembru 2008. godine i koji predviđa saradnju u projektovanju, izgradnji i korišćenju gasovoda Južni tok, gasnog skladišta Banatski Dvor i rekonstrukciji i modernizaciji NIS-a.

Liberalno demokratska partija i građanin Milan Kovačević osporili su odredbe sporazuma koje predviđaju prodaju 51 odsto NIS-a Gaspromu, odredbu koja predviđa da pri izboru izvođača radova prednost imaju firme iz Rusije i Srbije kao i odredbe koja predviđa mogućnost da se svi materijali, usluge i radovi obuhvaćeni sporazumom oslobode PDV-a "do dostizanja isplativosti".

Savetnik za strane investicije Milan Kovačević kazao je agenciji Beta da su LDP i on podneli odvojene zahteve Ustavnom sudu.

Kako je naveo, Ustav Srbije nalaže da se poštuje konkurencija, što znači da država nije smela da proda Rusima Naftnu industriju Srbije bez javnog postupka, odnosno aukcije ili tendera.

Kovačević je ocenio da se i odredbama o izuzimanju NIS-a od poreskog režima krše propisi Srbije, kao i da se odredbama o tome da će samo ruski gas moći da prolazi kroz gasovod Južni tok krše međunarodni sporazumi koje je Srbija potpisala.

On je kazao da postoje dve vrste međudržavnih sporazuma, pojedinačni i opšti, pri čemu je dozvoljeno da se opštim ugovorima menjaju neki zakoni Srbije.

Kako je ocenio, sporazum sa Rusijom je pojedinačni poslovni sporazum za prodaju NIS-a i ne bi trebalo da se njime menjaju propisi Srbije.

Skupština Srbije je 9. septembra 2008. godine potvrdila energetski sporazum sa Rusijom, a predsednici Srbije i Rusije, Boris Tadić i Dmitrij Medvedev potpisali su 24. decembra 2008. ugovore o prodaji NIS-a i političke garancije za izgradnju gasovoda Južni tok kroz Srbiju i završetak izgradnje skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

Ustavni sud je već razmatrao predlog za ocenu, ali je odlučio da od parlamenta prvo zatraži mišljenje da li je reč o međudržavnom sporazumu, u kom slučaju ga Ustavni sud može razmatrati, ili sporazum Srbije i jedne firme - Gasproma.

Zakonodavni odbor Skupštine zauzeo je u januaru stav da je energetski sporazum sa Rusijom u skladu sa Ustavom Srbije i da je to međudržavni ugovor koji podleže razmatranju pred Ustavnim sudom Srbije.

Zakonodavni odbor je odlučio i da u postupku pred Ustavnim sudom Srbije Skupštinu predstavlja Vlatko Ratković.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image