• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pomoć države za 17 kompanija

Mlađan Dinkić potpisao je danas ugovore, o dodeli finansijskih sredstava za podsticaj direktnih investicija, sa 17 kompanija koje će investirati u Srbiju 127 miliona evra i zaposliti oko 2400 ljudi.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić potpisao je danas ugovore, o dodeli finansijskih sredstava za podsticaj direktnih investicija, sa 17 kompanija koje će investirati u Srbiju 127 miliona evra i zaposliti oko 2400 ljudi.

Dinkić je, na konferenciji za novinare, posle uručivanja ugovora predstavnicima kompanija, rekao da će na jesen biti nastavljena dodela sredstava kao pomoć kompanijama za modernizaciju i ulaganje u nove pogone.

On je naveo da će u narednom periodu biti dosta stranih ulaganja u Srbiju iz oblasti automobilske industrije, pre svega proizvodnje auto delova, dok se domaće kompanije uglavnom opredeljuju za prehrambenu industriju.

Prema njegovim rečima, u ovom krugu sredstva je dobila i kraljevačka kompanija koja se opredelila za proizvodnju sportskih aviona.

Dinkić je rekao da će jenjavanjem finansijske krize i oporavkom privrede domaća preduzeća sve više ulagati u oblasti koje su prednost domaće industrije, a to je, pre svega prehrambena industrija, ali i informatika.

"Vidimo svetlo na kraju tunela. Očekujemo početak oporavka srpske privrede od četvrtog kvartala ove godine. Sledeća godina će biti godina oporavka, a onda, verujem, da će 2011. godina biti godina privrednog razvoja", rekao je Dinkić.

On je rekao da očekuje da će sledeće godine početi seoba nekih industrija iz razvijenih zemalja, gde su visoki troškovi proizvodnje, u Srbiju.

Direktorka Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) Vesna Perić rekla je da su u osmom prijavnom ciklusu dobili zahteve od 31 kompanije za dodelu bespovratnih sredstava za podsticaj direktnih investicija iz budžeta Ministarstva ekonomije.

Ona je rekla da je stručna komisija odborila 17 aplikacija, i to četiri međunarodne i 13 domaćih, a realizacija ovih ugovora će omogućiti investicije u ukupnoj vrednosti od 127, 3 miliona evra u 15 opština u Srbiji.

Prema njenim rečima, za ove svrhe iz budžeta izdvojeno je oko devet miliona evra.

Izvršni potpredsednik kompanije "Leoni" Helmut Cajnder, koja je kupila fabriku Fijaz u stečaju, rekao je da su pre tri meseca potpisali sporazum i memorandum o razumevanju sa opštinom Prokuplje, gde nameravaju da ove godine otvore 200 novih radnih mesta i ulože 15 miliona evra, a u narednom periodu da zaposle još 1200 radnika.

On je naveo da se ova kompanija bavi proizvodnjom žice i proizvoda od žice i da žele da svoje poslovanje prošire i u Srbiji, zato što ima kvalifikovanu radnu snagu, a kompaniji je potreban i pristup Centralnoj Evropi, gde je sedište velikog broja njihovih klijenata.

Dinkić je novinarima izjavio i da će do 1. januara 2010. godine biti uspostavljena jača finasijska disciplina u svim sektorima.

"Naći ćemo način da svima onima kojima nisu uplaćivani doprinosi omogućimo povezivanje staža i odlazak u penziju", rekao je on novinarima.

Kako je rekao Dinkić, zakonska rešenja biće predstavljena na jesen i važiće od 1. januara 2010.

"Za kompanije koje rade, a nisu plaćale plate i doprinose, nećemo imati isti tretman kao za one koje su u međuvremenu propale", kazao Dinkić, koji je i potpredsednik Vlade Srbije.

Prema rečima Dinkića, one kompanije koje rade neće moći dobiti besplatno povezivanje rednog staža za radnike, nego će morati državi da daju imovinu ili da je prodaju kako bi platili radnicima staž.

Dinkić je rekao i da banke neće puštati nijedan nalog za plate, bez uplaćenih poreza i doprinosa.

Kako je naveo Dinkić, sva državna preduzeća biće obavezna da redovno plaćaju zarade i doprinose, a da ona koja nemaju perspektivu odu u likvidaciju ili stečaj.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image