• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trgovci skoro namirili dobavljače

Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević izjavio je danas Tanjugu da je od kraja maja do danas izmireno oko 70,9 odsto od ukupno sedam milijardi dinara međusobnih dugovanja trgovinskih lanaca i dobavljača, a smanjeno je i prekoračenje u rokovima plaćanja sa 22 na 19 dana.

Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević izjavio je danas Tanjugu da je od kraja maja do danas izmireno oko 70,9 odsto od ukupno sedam milijardi dinara međusobnih dugovanja trgovinskih lanaca i dobavljača, a smanjeno je i prekoračenje u rokovima plaćanja sa 22 na 19 dana.

Krajem maja prosečno prekoračenje u plaćanju trgovine prema dobavljačima bilo je 22 dana, a sada je to 19 dana, dok su ukupna dospela potraživanja smanjena za oko 23 odsto, naveo je Milosavljević, posle sastanka predstavnika trgovinskih lanaca i dobavljača sa premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Došlo je i do pada učesća dospelih dugovanja u ukupnim dugovanjima, sa oko 22 odsto na 18 posto, napomenuo je on.

"Ono što je glavna vest, to je da su trgovci, u značajnoj meri, dug prema dobavljačima izmirili i to pre svega ovi najveci trgovinski lanci", rekao je Milosavljević.

On je preneo da je na današnjem, drugom sastanku, rečeno da i trgovci i dobavljači neuporedivo bolje ocenjuju opšte stanje likvidnosti u toj oblasti, nego što je to bilo 28. maja, prilikom prvog sastanka sa predsednikom vlade.

Ukazujući da je današnji sastanak imao za cilj da ublaži, odnosno, reši problem nelikvidnosti, dugovanja velikih trgovinskih lanaca dobavljačima i time da se poboljsa stanje opšte likvidnosti u privredi, Milosavljević je rekao da je napravljena analiza efekata u prethodnom period, koja je ocenjena vrlo pozitivna i povoljna.

Ministar je rekao da najveći dobavljači, poput Salforda, Fudlenda, Bambija, Aleve i Agroživa i mnogi drugi, istakli su da je učinjen pozitivan pomak u odnosima i dužničko -poverilačkim odnosima sa trgovinskim lancima.

"Ono što je konstatovano na ovom sastanku to je da ima i izuzetno uspešnih gotovo stopostotno uspešnih trgovaca, kao što su, na primer, trgovinski lanci Merkator, Drogeri markt i Intereks, koji praktično nemaju nikakvih obaveza preko roka dospeća plaćanja", kazao je on.

Ogromne pozitivne pomake, u odnosu na stanje od kraja maja, napravili su trgovinski lanci Delta, Idea, Metro i Veropulos, preneo je Milosavljević i napomenuo da Metro skoro da nema nikakvih dugovanja, preko roka plaćanja.

"Jedan od zakljucaka sa današnjeg sastanaka, na kome su se čula zanimljiva razmišljanja o tome kako i na koji način dalje poboljsavati stanje u privredi, je i da se na primer kvartalno ovakvi sastanci organizuju pod patronatom i organizaciji predsednika Vlade", najavio je ministar trgovine.

Milosavljević je preneo da je na sastanku dogovoreno da se sa ublažavanjem nelikvidnosti nastavi i tokom letnjih meseci i najavio da će, najverovatnije, u septembru biti održan novi sastanak na kome će biti analizirano stanje oko dospelim potraživanjima, od dobavljača prema trgovinskim lancima.

Na sastanku sa predstavnicima trgovinskih lanaca i dobavljača, prisustvovao je i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image