• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STIŽE NOVČANA POMOĆ ZA NEZAPOSLENE I ZAPOSLENE: Ovi građani bi mogli da dobiju do 48.000 dinara!

 Tamara Sekulović
Autor Tamara Sekulović

Već uveliko se priprema novi ekonomski paket pomoći za 2021. godinu.

 novcana pomoc ekonomski paket pomoci za gradjane i firme koronavirus Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Novi paket državne podrške privredi i građanima koji treba da ublaži posledice izazvane pandemijom obuhvatiće i nezaposlene.

Ova kategorija ugroženih sigurno će dobiti određenu pomoć, a u Nemanjinoj 11 se intenzivno radi na definisanju predloga i sagledavanju koliko će sredstava biti izdvojeno za tu namenu.

Možda će vas zanimati

Ministar finansija Siniša Mali je to i nagovestio ističući da razmišljaju kako da pomognu nezaposlenima.

"Nama je stopa nezaposlenosti niža nego pre pandemije virusa korona i nemamo problem u tom segmentu. Ali, razmišljamo kako da nezaposlenima, ljudima koji su ostali bez posla pomognemo, da im olakšamo i ublažimo negativne posledice", objasnio je Mali.

Što se tiče podrške građanima, koja je prošle godine bila u vidu isplate 100 evra za sve koji su to želeli, ministar je rekao da i o tome razmišljaju, ukoliko bude potrebno, dok je predsednik Aleksandar Vučić nedavno naglasio da će pomoći najverovatnije biti, ali ne u tolikom iznosu.

Pojedini stručnjaci osporavaju ovu meru, jer smatraju da novac treba ciljano da se usmeri ka najugroženijim kategorijama stanovništva.

Do polovine februara biće definisan novi paket pomoći. Prema dosadašnjim najavama, razmatra se podrška za celokupnu privredu. To znači da bi 1,05 miliona zaposlenih moglo da dobije dva ili tri puta po pola minimalca, odnosno od 32.000 do 48.000 dinara.

I predsednik Aleksandar Vučić i ministar Mali najavili su da se razmatra dodatna pomoć za one grane privrede koje su najugroženije, a to su ugostiteljstvo, hotelijerstvo, turizam i putnički saobraćaj. Ali još uvek nije poznato na koji način će to biti učinjeno.

Može da se pretpostavi da će minimalac kao i u prethodnom paketu pomoći, biti isplaćen samo onima koji imaju zaključen ugovor o radu na određeno ili neodređeno vreme. Radnici angažovani na privremenim i povremenim poslovima nisu imali pravo na ova sredstva, kao ni oni koji rade "na crno".

Stručnjaci očekuju da će i kod isplate ove državne pomoći važiti slični uslovi kao što je bilo i sa prethodnim paketom mera. Oni su sigurni da će zabrana otpuštanja biti jedan od njih, jer je to mera koja je sačuvala radna mesta. Preduzeća koja su uzela sredstva imala su obavezu da u roku od tri meseca nakon poslednjeg isplaćenog minimalca ne smeju da otpuste više od 10 odsto radnika.

(Mondo/Novosti)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 67

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Davor P.

A šta je sa onima koji su samohrani roditelji i sa diplomama al zbog zdravstvene diagnoze bukvalno nemogu nigde da se zaposle i godinama vise na birou ,a sin samohranog oca se školuje bavi se sportom reprezentativac srbije,a jedini prihod mu je dečiji dodatak?

Hexagram💣

Opet bez logike. Pise "zaposlenim do 48 hiljada dinara" umjesto NEZAPOSLENIM da daju! Znaci kad idete svijetom i kad prestane logika da vazi, to je znak da ste u Srbiji

D.P.

@Hexagram💣 A šta je sa samohranim roditeljima koji godinama vise sa diplomama na birou jer zbog zdravstvene diagnoze jednostavno nemogu preć lekarski,čija deca se skoluju u bavi se sportom reprezentativac Srbije socijalno mu naravno odbijaju a jedini prihod mu mu je dečiji zar stvarno neko misli kako oni mogu preziveti?

special image