• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EPS-u kriza odgovara, rekordan izvoz

Elekroprivreda Srbije ostvarila je rekordan izvoz u 2009, pre svega zahvaljujući ekonomskoj krizi i smanjenju industrijske proizvodnje u Srbiji.

Elekroprivreda Srbije ostvarila je rekordan izvoz u 2009, pre svega zahvaljujući ekonomskoj krizi i smanjenju industrijske proizvodnje u Srbiji.

EPS je izvezla u četvrtak milijarditi kilovat čas električne energije ove godine, što predstavlja apsolutni rekord u izvozu, koji je sada dostigao vrednost od 40,5 miliona evra, izjavio je pomoćnik generalnog direktora EPS-a Zoran Manasijević.

Manasijević je na konferenciji za novinare rekao da je taj rezultat postignut zahvaljujući tome što je potrošnja u zemlji bila manja za 720 miliona kilovat časova od predviđene planom, na šta je najviše uticao pad industrijske proizvodnje zbog ekonomske krize, kao i povoljne vremenske i hidrološke prilike.

On ja napomenuo da hidrološke prilike idu na ruku kpacitetima EPS-a , tako da kompanija raspolaže značajnim rezervama, što će omogućiti da se nastavi sa izvozom do kraja jula, kao i u avgustu i septembru.

Akumulacije su popunjene sa 96 odsto kapaciteta, a na deponijama uglja ima 580.000 tona uglja više od predviđenog bilansa, odnosno za 47 odsto više.

Manasijević je istakao da energenata ima dovoljno, remont prozvodnih kapaciteta je pri kraju, tako da EPS spremno dočekuje narednu grejnu sezonu.

Direktor Direkcije za trgovinu električnom energijom Dragan Vlaisavljević je objasnio da EPS ne vrši klasičan izvoz električne energije, već je prodaje na slobodnom tržištu elektrodistributivnim preduzećima, tenderskim postupkom, gde je jedini kriterijum ponuđena cena.

Na našem tržištu registrovano je više od 30 trgovaca električnom energijom, ali je samo 20 aktivno, a ovogodišnji izvoz EPS je realizovao sa njih 13, koji kupuju struju na mreži visokog napona, a u cenu ulazi i ležarina.

Isti princip prodaje važi i na unutrašnjem tržištu, s tim što je 47 odsto kupaca slobodno da bira od kog snabdevača će kupovati struju (svi osim domaćisntava), ali do sada se niko nije opredelio za nekog drugog, izvan EPS-a, što ukazuje da je cena povoljna.

Manasijević je rekao da postoji mogućnost da do kraja iduće godine bude formirana berza električne energije SERPEKS, prvo za unutrašnje tržište Srbije, a kasnije da se proširi na ceo Balkan, što će dovesti do uređivanja tržišta, a nosilac projekta bio bi EPS, kao komercijalno neutarlan.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image