• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za šest meseci nestalo 10.000 radnji

Preduzetnici u Srbiji se u uslovima ekonomske krize, pored smanjenja platežne moći stanovništva za kupovinu proizvoda i korišćenje usluga, suočavaju i sa problemom značajnog uvećanja sive ekonomije, rečeno je danas na sednici Izvršnog odbora Zajednice preduzetnika Privredne komore Srbije

Preduzetnici u Srbiji se u uslovima ekonomske krize, pored smanjenja platežne moći stanovništva za kupovinu proizvoda i korišćenje usluga, suočavaju i sa problemom značajnog uvećanja sive ekonomije, rečeno je danas na sednici Izvršnog odbora Zajednice preduzetnika Privredne komore Srbije.

Za šest meseci ove godine u Srbiji je "nestalo" 10.000 registrovanih preduzetničkih i zanatskih radnji, što je zabrinjavajuće jer je taj deo privrede do sada bio 'najžilaviji'", rekao je potpredsednik Skupštine Zajednice preduzetnika Slavko Novaković.

Veliki broj tih radnji "spustio je zavesu i otišao u sivu ekonomiju", upozorio je Novaković, dodajući da one sada predstavljaju nelojalnu konkurenciju preduzetnicima koji se na legalan način bave svojim poslom.

Prema podacima Svetske banke, od tri do četiri milijarde evra u Srbiji leži u "sivoj zoni", podsetio je on i dodao da preduzetnici i zanatlije tu "crnu ekonomiju" danas ne mogu podneti.

Predsednik Skupštine Zajednice preduzetnika Miroslav Miladinović rekao je da dodatno nepoštovanje zakonskih propisa i nemogućnost inspekcijske kontrole sive ekonomije dovodi do njenog značajnog uvećanja.

Problem sive ekonomije prisutan je u uslužnim, proizvodno-uslužnim i proizvodnim delatnostima, kazao je on, dodajući da preduzetnici i zanatlije koji posluju u skladu sa zakonom postaju cenovno nekonkurentni.

Za prvih šest meseci zabeležen je pad prometa od 50 odsto u odnosu na prošlu godinu, rekao je Miladinović.

On je ukazao i na neophodnost smanjenja kamatnih stopa na neplaćene dažbine na 12 do 15 odsto na godišnjem nivou i primenu svih zakonskih mera o naplati dugovanja svih građana Srbije do kraja ove godine.

"Tada bi se znalo šta je zdravo, a šta će ostati bolesno", naglasio je Miladinović, dodajući da bi mogla biti doneta i neka mera o reprogramu dugovanja u odnosu na njihovu visinu.

Oralni hirurg Vladan Živković kazao je da se preduzetnici, osim sa padom prometa, suočavaju i sa povećanjem dažbina.

"U uslovima finasijske krize, budžetska sredstva lokalnih samouprava su smanjena, što dovodi do povećanja nameta onima koji legalno rade radi nakoknade tog budžetskog deficita", rekao je on .

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image