• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ništa od ocene ustavnosti sporazuma sa Rusima

Ustavni sud odbacio je inicijativu za ocenu ustavnosti energetskog sporazuma Srbije i Rusije zbog toga što je zaključio da su osporavane odredbe u skladu sa Ustavom koji utvrđuje da Srbija ima pravo da uređuje odnose sa drugim državama i međunarodnim organizacijama.

Ustavni sud odbacio je danas inicijativu za ocenu ustavnosti energetskog sporazuma Srbije i Rusije zbog toga što je zaključio da su osporavane odredbe u skladu sa Ustavom koji utvrđuje da Srbija ima pravo da uređuje odnose sa drugim državama i međunarodnim organizacijama.

Liberalno demokratska partija i građanin Milan Kovačević podneli su inicijative za ocenu ustavnosti odredbe o prodaji 51 odsto NIS-a Gaspromu.

Radi se o odredbi koja predviđa da pri izboru izvođača radova prednost imaju firme iz Rusije i Srbije kao i odredbe koja predviđa mogućnost da se svi materijali, usluge i radovi obuhvaćeni sporazumom oslobode PDV-a "do dostizanja isplativosti".

Reč je o sporazumu o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede, koji je Skupština Srbije ratifikovala u septembru 2008. godine i koji predviđa saradnju u projektovanju, izgradnji i korišćenju gasovoda Južni tok, gasnog skladišta Banatski Dvor i rekonstrukciji i modernizaciji NIS-a.

Ustavni sud Srbije ocenio je da je protuvustavna jedna odredba Zakona o osiguranju kojom je propisano da Narodna banka Srbije može oduzeti dozvolu osiguravajućim društvima ako "u drugim slučajevima društvo ne postupi u skladu sa ovim zakonom, drugim propisima i merama NBS".

Podnosioci zahteva za ocenu ustavnosti člana 174, stava 1, tačke 15 su osiguravajuća društva koja su izgubila dozvole, kao i Konfederacija slobodnih sindikata iz Beograda i Novi sindikat kompanije Dunav osiguranje.

Ustavni sud je od Skupštine Srbije zatražio mišljenje o inicijativi za ocenu ustavnosti odredaba članova Zakona o privremenom smanjenju plata, naknada i drugih primanja u državnoj administraciji i javnom sektoru.

U odluci se ne navodi koji je rok za odgovor Skupštine Srbije.

Zakon predviđa smanjenje plata između 40.000 i 100.000 dinara za 10 odsto, kao i smanjenje od 15 odsto dela plate iznad 100.000 dinara, a u skladu sa tim zakonom najveća mouća plata u državnoj administraciji može da iznosi oko 180.000 dinara, odnosno šest prosečnih neto zarada.

Zahtev za ocenu ustavnosti odredbi tog zakona podneli su, pored ostalih, Narodna banka Srbije, Privredna komora i više sindikata.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image