• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Politika: Penzioneri pobedili državu

Na osnovu prvih sudskih presuda Fond PIO, a ne država vlasnik je objekata kao što je specijalna bolnica "Merkur" u Vrnjačkoj Banji.

Fond za penziono i invalidsko osiguranje na dobrom je putu da u sudskim sporovima sa državom dobije u vlasništvo desetine rehabilitacionih centara i zavoda u brojnim banjama u Srbiji, piše "Politika" u svom izdanju od petka.

Opštinski sud u Kraljevu doneo je prvostepenu presudu da imovina RH centra "Agens" pripada Fondu PIO, a istu odluku je doneo sud u Vrnjačkoj Banji za specijalnu bolnicu "Merkur".

"Doduše, sudski procesi se nastavljaju kod okružnih sudova. Stručnim jezikom rečeno, pravni osnov za prvostepene sudske odluke su činjenice da ti centri nisu građeni ni državnim ni društvenim parama „već doprinosom radnika za penziono i invalidsko osiguranje", objašnjava za "Politiku" Valerijan Kadijević, savetnik direktora Republičkog fonda PIO,.

Fond je bio prinuđen da sudski spreči prodaju i eventualnu promenu namene objekata.

Prvo su sudovi privremenim merama sprečili Agenciju za privatizaciju da proda 13 centara i zavoda za prevenciju i rehabilitaciju do konačnog utvrđivanja pravog vlasnika, a pojedini opštinski sudovi su nedavno otišli korak dalje i uvažili dokaze Fonda o vlasništvu.

"Politikin" sagovornik navodi da je Fond PIO sedamdesetih godina prošlog veka, kada je radnika bilo četiri puta više nego penzionera, "višak" novca od doprinosa ulagao u gradnju i obnovu 225 sličnih zdravstvenih ustanova, a za realizaciju raznih programa zaštite i prevencije zdravlja radnika i invalida rada.

Bila su to ogromna sredstva, ali je posle donošenja Zakona o imovini u vlasništvu Republike Srbije "lista nepokretnosti" Fonda PIO tim "podržavljenjem" znatno smanjena.

Penzioneri objašnjavaju da nisu protiv države već da žele da spreče nove vlasnike da od objekata prave prodajne salone, ekskluzivne hotele, robne kuće...

"Sigurnost da to mi nećemo učiniti je činjenica da fond nije državna ustanova. Naime, u našem upravnom odboru su predstavnici Saveza penzionera, sindikata i poslodavaca", tvrdi Kadijević.

Odlukom Opštinskog suda u Vrnjačkoj Banji da "Merkur" bude "penzionerski" nije razočaran ni sadašnji direktor dr Dejan Stanojević koji za "Politiku" kaže da nije bitno ko će da bude vlasnik, već da je najvažnije da se uspešna delatnost ove specijalizovane bolnice nastavi, na zadovoljstvo onih koji se ovde leče, a i novih ili starih vlasnika, svejedno, pošto ustanova posluje dobro, donosi profit i puni budžet.

(MONDO, foto: Politika)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image