• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija na kreditnom testu

Međunarodna rejting agencija "Fič rejtings" trebalo bi krajem septembra da utvrdi novi kreditni rejting Srbije.

Međunarodna rejting agencija "Fič rejtings" trebalo bi krajem septembra da utvrdi novi kreditni rejting Srbije, potvrđeno je "Novostima".

U Vladi Srbije kažu da su pripreme za dolazak delegacije "Fič rejtings" već započele, a na rezultate ove posete gleda se sa optimizmom.

Za praktičnu pripremu zaduženo je Ministarstvo finansija. Kao glavni argument za bolji rejting stručnjacima iz "Fiča" biće predstavljen Memorandum o ekonomskoj politici za narednu godinu, sa projekcijama za 2011. i 2012. Ovaj dokument predviđa brojne strukturne reforme.

Ipak, kako se nezvanično može čuti iz krugova bliskih ekspertima "Fič rejtingsa", ova institucija će moći da sagleda mogućnosti povećanja rejtinga za Srbiju tek nakon što prođe prva revizija sporazuma koji naša zemlja ima sa MMF, što se, takođe, očekuje u septembru.

Ono što su eksperti "Fič rejtingsa" do sada najviše zamerali Srbiji jeste nezapočinjanje strukturnih reformi koje bi omogućile snažniji rast posle krize, kao i prilično konzervativni pristup fiskalnoj politici.

S druge strane, za eksperte "Fiča" vrlo su značajni koraci koje je Srbija učinila u pridruživanju Evropskoj uniji, odluka da jednostrano krenemo u primenu Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU, kao i relativno nisko zaduženje naše zemlje u inostranstvu.

Stručnjaci "Fiča" su u prethodnih godinu dana kao prednost Srbije u odnosu na zemlje Zapadnog Balkana navodili restriktivnu monetarnu politiku, koja je omogućila da, i pored pada prihoda od stranih ulaganja, bankarski sistem u Srbiji, ali i privreda, "ostanu na nogama".

Početkom ove godine "Fič" je revidirala izglede Srbije za 2009. godinu i umesto kao "stabilne", opisala ih kao "negativne".

Tako je ova agencija sa sedištem u Londonu svrstala Srbiju u nižu kategoriju, pre svega zbog, kako su tada rekli, "visokog tekućeg budžetskog deficita i velike potrebe za spoljnim finansiranjem da bi mogli da se otplaćuju veliki privatni dugovi".

Tada je "Fič" prognozirao i da će na kurs dinara negativno uticati ograničena dostupnost ino sredstava, što se i dogodilo.

Kreditni rejting je osnovni putokaz za investitore. Postoji jasan sistem po kojem mali broj svetskih agencija za utvrđivanje rejtinga procenjuje uslove za poslovanje u određenoj zemlji.

Već sama osnovna ocena ukazuje koliko su uslovi poslovanja u toj zemlji dobri, kakva joj je fiskalna i monetarna politika, ali i kakvi su rizici.

U svetu se ova vrsta ocenjivanja vrši i za kompanije, pišu "Novosti".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image